Modne babeczki
Amerykanie wprost oszaleli na punkcie cupcakes (czyt. kapkejks), czyli babeczek z ozdobnym wierzchem.
Składniki na 12 porcji: 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dag mąki, 2 jaja, 15 dag cukru, sól, rdzeń z 1 laski wanilii, 6 łyżek oleju, 200 ml mleka, 5 dag krokantu z orzechów laskowych, 25 dag malin, 200 dag kwaśnej śmietany, 4 łyżeczki żelatyny, 2 łyżki soku z cytryny, 20 dag śmietany kremówki, maliny i wiórki białej czekolady do dekoracji.
Formę na muffiny z 12 wgłębieniami wyłożyć papierowymi foremkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. W osobnej miseczce roztrzepać jajka z 10 dag cukru, szczyptą soli, wyskrobanym rdzeniem wanilii oraz olejem i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz orzechowy krokant. Szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do formy na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut. Po upieczeniu studzić 10 minut w formie, potem babeczki ostrożnie wyjąć i wystudzić na kratce kuchennej.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Zmiksować 25 dag malin. Dodać 5 dag cukru, kwaśną śmietanę i sok cytrynowy. Ostrożnie połączyć z żelatyną i odstawić w chłodne miejsce.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Połączyć z tężejącą masą. Przełożyć ją do szprycy cukierniczej. Mus wyciskać na babeczki. Schładzać przez godzinę. Przed podaniem babeczki udekorować malinami i wiórkami białej czekolady.
Składniki na 12 porcji: 10 dag orzechów laskowych, 4 jajka, 17,5 dag masła, 17,5 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, 1 proszek do pieczenia, 30 dag mąki, 20 dag śmietany kremówki, sól, 20 dag masy marcepanowej, 10 dag mascarpone.
Orzechy grubo posiekać, zrumienić na suchej patelni. Przełożyć na talerzyk, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. Na koniec dodać 5 dag śmietany. Całość dobrze utrzeć i wymieszać z orzechami.
Formę jak na muffinki z 12 wgłębieniami wyłożyć papierowymi foremkami i napełnić ciastem Piec 20-25 minut w 175°C. Ciastka ostrożnie wyjąć, wystudzić na kratce kuchennej. 3Utrzeć 15 dag masy marcepanowej z mascarpone. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Dodać do przygotowanej masy. Krem przełożyć do szprycy z końcówką- gwiazdką. Na każdą babeczkę wycisnąć wysoką rozetkę kremu. Resztę masy marcepanowej pokroić w cieniutkie plasterki i udekorować nimi babeczki.
Składniki na 12 porcji: 15 dag gorzkiej czekolady, 12,5 dag masła, 37,5 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 4 jajka, 16 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 białka, cukier puder, czekoladowe wiórki do dekoracji, 12 papierowych foremek.
Czekoladę połamać na kawałeczki i razem z masłem stopić, podgrzewając na małym płomieniu. Zdjąć z ognia, przelać do miseczki, nieco przestudzić. Potem do czekolady z masłem dodać 22,5 dag cukru, cukier wanilinowy i sól. Wbić jajka. Wsypać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Utrzeć na puszystą masę.
Przygotować formę jak na muffinki z 12 wgłębieniami. Do każdego włożyć papierową foremkę. Nałożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 20 minut. Po upieczeniu babeczki wystudzić na kratce kuchennej.
Na 30 minut przed podaniem babeczek ubić białka z pozostałym cukrem. Powstałą bezę łyżką nakładać na babeczki. Ustawić je na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec jeszcze 5-8 minut. Gotowe babeczki oprószyć cukrem pudrem i udekorować wiórkami czekoladowymi.