Morszczuk w cieście piwnym
Delikatne mięso, rozpływające się w ustach... Bez sensu sobie odmawiać! Polecamy przepis na domowe fish&chips.
Sposób przygotowania:
1. Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny (jeśli ryba jest mrożona, należy ją najpierw rozmrozić). Odstawić na 20 minut.
2. Ziemniaki obrać, opłukać, dokładnie osuszyć. Pokroić w słupki.
3. Ryby pokroić na porcje, posypać z obu stron solą i pieprzem. Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli, wymieszać. Dodać jajko, wodę i piwo, zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta.
4. Na głębokiej patelni rozgrzać połowę oleju. Kawałki ryb zanurzać w cieście. Smażyć partiami z obu stron na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
5. Na osobnej patelni albo w głębokim stalowym garnku usmażyć na rumiano frytki. Podawać razem.
Zobacz także: