Moussaka smakuje latem
Wystarczy mięso mielone, pomidory i oczywiście bakłażan!
Niezwykle popularny w kuchni greckiej, coraz większym zainteresowaniem cieszy się i u nas. Bakłażan, odpowiednio przyrządzony, z różnymi dodatkami, ożywi twoje menu. Najczęściej podawane danie z udziałem bakłażana to moussaka, czyli pyszna zapiekanka z bakłażanów i mięsa mielonego.
Pokrój bakłażany w plastry i ułóż na naoliwionej blasze. Posól i wstaw do piekarnika, aż się zarumienią. Przewróć. Na patelni usmaż cebulę, czosnek, mięso mielone. Podlej wszystko białym winem i dodaj pokrojone pomidory. Przypraw cynamonem, chili, oregano, cukrem i natką. Duś przez 40 minut, a potem w żaroodpornym naczyniu ułóż warstwami bakłażany, nadzienie, bakłażany, nadzienie, a całość polej sosem beszamelowym i startym żółtym serem. Zapiecz przez 20 minut.
Nazywane też oberżyną, najlepiej smakują lekko posolony, prosto z grilla. To najzdrowszy i najprostszy sposób przyrządzania tego warzywa.
Same w sobie bakłażany są niskokaloryczne. W 90 proc. składają się z wody, zawierają dużo soli mineralnych, mangan oraz potas. Z tego powodu powinny go włączyć do diety osoby, które mają dużo złego cholesterolu we krwi. Nie należy jeść bakłażanów na surowo lub gdy są niedojrzałe, bo zawierają toksynę - solaninę.
Jeśli chcesz pozbyć się goryczki z bakłażana, pokrój go na pół i posól, a po pół godzinie usuń nadmiar wody papierowym ręcznikiem. Podsmażone bakłażany są często dodawane do gulaszu i leczo.
Bakłażany można nadziewać różnymi składnikami, np. farszem z grzybów. Dolną warstwę bulwy wydrąż, a miąższ pokrój w kostkę. Pokrój umyte pieczarki, kurki i paprykę. Podduś grzyby z cebulką, dodaj przyprawy, przełóż paprykę, bakłażana, a na koniec grzybki. W szklance zimnej wody wymieszaj mąkę z ostrą papryką i dodaj do farszu. Nadziane bakłażany zapiecz.
Warzywo pogotuj w całości przez 10 minut. Potem posiekaj je w kostkę i wymieszaj z pokrojoną cebulą, papryką, jajkiem, tartą bułką i startym serem. Masę bakłażanową przypraw na ostro, schłodź. Ulep kulki i smaż jak zwykłe kotlety.