Reklama

Muffinki czekoladowe

Szybkie do zrobienia. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki na muffinki

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko

Składniki ponadto

  • 300 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 70 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 100 g borówek

Sposób przygotowania:

1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao, kawą oraz cukrem pudrem. Do drugiej miski wbij jajko, rozmąć. Wlej mleko oraz olej, wymieszaj. Dodaj do suchych składników, wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami lub posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wypełnij ciastem do ¾ wysokości foremek. Piecz ok. 25 min w temperaturze 180°C. 

2. Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Odstaw, by wystygła. Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Do serka wsyp przesiany cukier puder, utrzyj. Dodaj wystudzoną czekoladę, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą śmietankę, wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego. Wierzchy muffinek udekoruj kremem oraz borówkami.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy