Reklama

Muffinki z aronią

Bardzo łatwo je przygotujesz. Świetnie się sprawdzą jako słodki deser.

Czas przyrządzenia: 40 minut

Składniki suche:

  • 270 g mąki pszennej
  • 2 łyżki suchego maku
  • 120 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Składniki mokre:

  • 2 jaja
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 250 g jogurtu naturalnego (lub maślanki, kwaśnej śmietany)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • garść owoców aronii

W jednej misce wymieszaj suche składniki, a mokre w drugiej. Następnie połącz je ze sobą.

Masę nałóż do foremek - do połowy ich wysokości. Posyp aronią i wstaw do nagrzanego piekarnika. 

Piecz w temp. 200°C przez 25 minut. Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Zobacz także:

Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: muffinki | aronia | babeczki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy