Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Z miąższu dyni wybierz pestki, następnie zetrzyj go na tarce na średnich oczkach. W drugim, dość dużym naczyniu rozbij jajka. Dołóż do nich mielone migdały, wlej mleko, olej, wsyp szczyptę soli. Przełóż miąższ dyni. Dodaj jeszcze mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę. Foremki na muffiny posmaruj masłem, włóż papilotki i wypełnij je ciastem do 2/3 ich wysokości. Piecz ciastka ok. 25 minut.
Brzoskwinie (najlepiej w połówkach) odsącz z zalewy. Jeśli mają skórkę, zdejmij ją. Powycinaj z nich ozdobne kształty, część pokrój na sześciany.
Upieczone, przestudzone muffiny posyp cukrem pudrem. Udekoruj kawałkami owoców i migdałami.
Zobacz także: