Reklama

Muffinki z dynią

Prosty przepis na szybki deser.

Składniki

  • 250 g miąższu dyni
  • 2 jajka
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 150 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • brzoskwinie i migdały

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Z miąższu dyni wybierz pestki, następnie zetrzyj go na tarce na średnich oczkach. W drugim, dość dużym naczyniu rozbij jajka. Dołóż do nich mielone migdały, wlej mleko, olej, wsyp szczyptę soli. Przełóż miąższ dyni. Dodaj jeszcze mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę. Foremki na muffiny posmaruj masłem, włóż papilotki i wypełnij je ciastem do 2/3 ich wysokości. Piecz ciastka ok. 25 minut.

Brzoskwinie (najlepiej w połówkach) odsącz z zalewy. Jeśli mają skórkę, zdejmij ją. Powycinaj z nich ozdobne kształty, część pokrój na sześciany. 

Reklama

Upieczone, przestudzone muffiny posyp cukrem pudrem. Udekoruj kawałkami owoców i migdałami. 

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy