Muffinki z ziołami i orzechami

Muffiny na słono można wzbogacić oliwkami, posiekaną zieloną papryką, wędliną lub kostkami żółtego sera
Muffiny na słono można wzbogacić oliwkami, posiekaną zieloną papryką, wędliną lub kostkami żółtego sera123RF/PICSEL

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 8 gałązek oregano
  • 4 gałązki szałwii
  • 5 dag cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, cukier, chili
  • tłuszcz i mąka do formy
4

Sposób przygotowania:

1. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić, grubo pokroić. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i 5 łyżkami letniej wody. Zostawić do wyrośnięcia. 

2. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, do niego wlać drożdże. Zaczyn dobrze wymieszać, od krawędzi do środka. Przykryć ściereczką, postawić w ciepłym miejscu, zostawić na 15 minut, by podwoił swoją objętość. Dodać pół łyżeczki soli i 2 łyżki oliwy, wlać pół szklanki letniej wody, dobrze zagnieść, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

3. Rozmaryn, oregano i szałwię posiekać (kilka listków zostawić). Cebulę posiekać. Zioła, cebulę, orzechy i chili dodać do ciasta, zagnieść. Ciasto podzielić na 24 części, uformować kulki, włożyć do natłuszczonych i wysypanych mąką muffinek, posolić, zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Piec 20 minut w temp. 180°C. Posmarować oliwą, udekorować orzechami i ziołami. 
Zobacz także:

Katarzyna Popowska o nowym projekcieStyl.pl