Muffinki z ziołami i orzechami
Składniki
- 25 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 10 dag orzechów włoskich
- 2 gałązki rozmarynu
- 8 gałązek oregano
- 4 gałązki szałwii
- 5 dag cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, cukier, chili
- tłuszcz i mąka do formy
Sposób przygotowania:
1. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić, grubo pokroić. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i 5 łyżkami letniej wody. Zostawić do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, do niego wlać drożdże. Zaczyn dobrze wymieszać, od krawędzi do środka. Przykryć ściereczką, postawić w ciepłym miejscu, zostawić na 15 minut, by podwoił swoją objętość. Dodać pół łyżeczki soli i 2 łyżki oliwy, wlać pół szklanki letniej wody, dobrze zagnieść, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
3. Rozmaryn, oregano i szałwię posiekać (kilka listków zostawić). Cebulę posiekać. Zioła, cebulę, orzechy i chili dodać do ciasta, zagnieść. Ciasto podzielić na 24 części, uformować kulki, włożyć do natłuszczonych i wysypanych mąką muffinek, posolić, zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Piec 20 minut w temp. 180°C. Posmarować oliwą, udekorować orzechami i ziołami.
Zobacz także: