Muffiny z granolą
jeśli białka ubijesz na puch i na koniec wymieszasz je z pozostałymi składnikami. Nie używaj miksera, ciasto krótko wymieszaj łyżką, najlepiej drewnianą

Składniki
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka granoli z bakaliami
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki malin
- po 1/2 szklanki oleju i mleka 3,2 proc.
- 2 jajka
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru waniliowego
Granolę rozdrobnić tłuczkiem. Przesianą mąkę, cukier trzcinowy i waniliowy, sodę oraz proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce, a olej, mleko i jajka w drugiej. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać. Dosypać posiekaną białą czekoladę, maliny i połowę pokruszonej granoli, ponownie wymieszać.Ciasto przełożyć do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papilotkami.Foremki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości, górę posypać pozostałą granolą. Muffinki piec ok. 25 min w temp. 175ºC. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Wyjąć z formy, studzić na kratce. Zobacz także: