Muffiny z granolą
jeśli białka ubijesz na puch i na koniec wymieszasz je z pozostałymi składnikami. Nie używaj miksera, ciasto krótko wymieszaj łyżką, najlepiej drewnianą
Granolę rozdrobnić tłuczkiem. Przesianą mąkę, cukier trzcinowy i waniliowy, sodę oraz proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce, a olej, mleko i jajka w drugiej. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać. Dosypać posiekaną białą czekoladę, maliny i połowę pokruszonej granoli, ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papilotkami.
Foremki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości, górę posypać pozostałą granolą. Muffinki piec ok. 25 min w temp. 175ºC.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Wyjąć z formy, studzić na kratce.
Zobacz także: