Reklama

Muffiny z granolą

jeśli białka ubijesz na puch i na koniec wymieszasz je z pozostałymi składnikami. Nie używaj miksera, ciasto krótko wymieszaj łyżką, najlepiej drewnianą

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka granoli z bakaliami
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki malin
  • po 1/2 szklanki oleju i mleka 3,2 proc.
  • 2 jajka
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Granolę rozdrobnić tłuczkiem. Przesianą mąkę, cukier trzcinowy i waniliowy, sodę oraz proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce, a olej, mleko i jajka w drugiej. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać. Dosypać posiekaną białą czekoladę, maliny i połowę pokruszonej granoli, ponownie wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papilotkami.

Foremki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości, górę posypać pozostałą granolą. Muffinki piec ok. 25 min w temp. 175ºC. 

Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Wyjąć z formy, studzić na kratce. 

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy