Muffiny z kremem
Idealne na podwieczorek z rodziną, a także na przyjęcie.
1. Do rondelka włóż połamaną na kawałki czekoladę, tłuszcz oraz cukier. Podgrzewaj aż składniki się rozpuszczą. Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj. Wbij jajka, zmiksuj. Dodaj przestudzoną zwartość rondelka. Zmiksuj, by składniki się połączyły.
2. Foremki na muffiny wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem do ¾ wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 20 minut do tzw. suchego patyczka.
3. Cukier wsyp do rondelka z grubym dnem. Podgrzewaj na małym ogniu aż cukier się rozpuści i stanie się złotobrązowy. 125 ml śmietanki podgrzej. Wlej do rozpuszczonego cukru (będzie mocno bulgotać), wymieszaj , by składniki się połączyły. Zdejmij z ognia, dodaj masło, wymieszaj. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno. Wymieszaj z serkiem mascarpone oraz 1/3 szklanki karmelu. Krem przełóż do rękawa cukierniczego. Schłodź w lodówce. Babeczki udekoruj kremem i wiśniami.
Zobacz także: