Muffiny z orzechami: Zajadaj się nimi w ciąży
W tym deserze znajdziesz witaminy i pierwiastki takie jak: wapń, potas i żelazo. Jednak dla przyszłych mam najcenniejszy jest kwas foliowy występujący w orzechach.
Przygotowanie
Do rondelka włóż tłuszcz, roztop. Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp obie mąki, dodaj cukier, sodę oraz proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski wbij jajko, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej mleko, jogurt oraz przestudzony tłuszcz, dokładnie wymieszaj. Mokre składniki dodaj do suchych.
Mieszaj łyżką niezbyt długo - tak, aby składniki tylko się połączyły. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w ćwiartki a następnie w małą kostkę. Dodaj do ciasta razem z orzechami, wymieszaj.
Formę do muffinek posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Wypełnij ciastem do ¾ wysokości. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku. Wierzchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także: