Reklama

Reklama

Muffiny z orzechami: Zajadaj się nimi w ciąży

W tym deserze znajdziesz witaminy i pierwiastki takie jak: wapń, potas i żelazo. Jednak dla przyszłych mam najcenniejszy jest kwas foliowy występujący w orzechach.

Czas przyrządzenia: 40
Składniki dla: 12

Składniki

  • 240 g mąki ryżowej
  • 160 g mąki owsianej
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 180 g gęstego jogurtu naturalnego, np. typu greckiego
  • 2 średnie kwaskowe jabłka, np. antonówka, szara reneta
  • garść orzechów, np. włoskich lub pekan

Przygotowanie

Do rondelka włóż tłuszcz, roztop. Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp obie mąki, dodaj cukier, sodę oraz proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski wbij jajko, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej mleko, jogurt oraz przestudzony tłuszcz, dokładnie wymieszaj. Mokre składniki dodaj do suchych. 

Mieszaj łyżką niezbyt długo - tak, aby składniki tylko się połączyły. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w ćwiartki a następnie w małą kostkę. Dodaj do ciasta razem z orzechami, wymieszaj. 

Reklama

Formę do muffinek posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Wypełnij ciastem do ¾ wysokości. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku. Wierzchy możesz  oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: ciasto | Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy