Mule po marynarsku
1. Mule wyszoruj, zeskrob narośla z muszli i oderwij bisiory, czyli włókniste nitki. Dokładnie opłucz pod zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym.
2. Szalotki obierz i drobno posiekaj. Pietruszkę umyj, osusz i posiekaj listki. W rondlu na małym ogniu roztop masło i podsmaż cebulę. Wlej białe wino, dodaj pietruszkę, zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia.
3. Dodaj omułki i gotuj je pod przykryciem przez 5-6 minut na dużym ogniu, aż się otworzą. Niektóre z muli mogą potrzebować nieco więcej czasu na otwarcie muszli.
4. W trakcie gotowania 2-3 razy potrząśnij garnkiem, aby małże równomiernie się gotowały. Zdejmij z ognia, wyrzuć mule, które się nie otworzyły.
5. Pozostałą część posyp natką i podawaj ze świeżą, chrupiącą bagietką.
Zobacz także: