Reklama

Mule po marynarsku

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 kg norweskich omułków jadalnych
  • 3 szalotki
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • pieprz, sól
  • bagietka

Przygotowanie:

1. Mule wyszoruj, zeskrob narośla z muszli i oderwij bisiory, czyli włókniste nitki. Dokładnie opłucz pod zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym. 

2. Szalotki obierz i drobno posiekaj. Pietruszkę umyj, osusz i posiekaj listki. W rondlu na małym ogniu roztop masło i podsmaż cebulę. Wlej białe wino, dodaj pietruszkę, zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. 

3. Dodaj omułki i gotuj je pod przykryciem przez 5-6 minut na dużym ogniu, aż się otworzą. Niektóre z muli mogą potrzebować nieco więcej czasu na otwarcie muszli. 

4. W trakcie gotowania 2-3 razy potrząśnij garnkiem, aby małże równomiernie się gotowały. Zdejmij z ognia, wyrzuć mule, które się nie otworzyły. 

5. Pozostałą część posyp natką i podawaj ze świeżą, chrupiącą bagietką.
Zobacz także:

Reklama


Show
Dowiedz się więcej na temat: przepis | owoce morza
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy