Reklama

Mus czekoladowy

Masz ochotę na lekki deser? Wypróbuj ten prosty przepis na pyszny mus czekoladowy i ciesz się wyjątkowym smakiem.

Składniki

  • 400 ml śmietany 30 proc.
  • 3 jaja
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 7 dag białej czekolady
  • 7 dag mlecznej czekolady
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 garść malin
  • listki mięty i wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

1. Rozpuścić czekolady w kąpieli wodnej w trzech osobnych rondelkach. 

2. Żelatynę zalać łyżką zimnej wody, wymieszać. Gdy się rozpuści, zalać 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. 

3. Jaja sparzyć, oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Śmietanę ubić, dodając po trochu cukier waniliowy, aż się całkowicie rozpuści. Żelatynę wlać do śmietany, zmiksować, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Masę śmietanową podzielić na 3 części. 

4. Każdą ostudzoną czekoladę zmiksować z żółtkiem, dodać do części masy. Ciemną wlać na dno pucharków, wstawić do lodówki na 10 min, zalać masą z mlecznej czekolady, schłodzić, zalać białą masą. Zastudzić, posypać malinami, udekorować.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy