Musaka
Składniki
- 5 ugotowanych ziemniaków,
- 2 bakłażany,
- 80 dag mielonego mięsa,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 60 dag pomidorów,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- po 1 łyżeczce oregano i słodkiej mielonej papryki,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- oliwa z oliwek,
- po 5 dag masła i mąki,
- 500 ml mleka,
- 150 ml jogurtu greckiego,
- 1 jajko, szczypta gałki muszkatołowej,
- 15 dag startego sera żółtego,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki i bakłażany pokrój w plastry. Bakłażany posól i odstaw na 30 min, by puściły sok. Przepłucz je wodą i osusz. Każdy plaster posmaruj oliwą i usmaż na złoto.
Z pomidorów usuń skórkę i pokrój je w kostkę. Na 2 łyżkach oliwy przesmaż posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Następnie włóż mięso i smaż cały czas mieszając. Gdy zbrązowieje, dodaj pomidory oraz koncentrat. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Na koniec dodaj oregano, paprykę i cynamon. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
W rondlu roztop masło i dodaj mąkę. Energicznie mieszaj trzepaczką, by nie było grudek. Stopniowo wlej mleko i nie przestając mieszać gotuj, aż całość zgęstnieje. Do sosu dodaj jogurt, jajko, gałkę oraz ser, wymieszaj.
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Ułóż plastry ziemniaków, na nich plastry bakłażanów a na wierzchu mięso. Całość polej sosem.
Piecz 45-50 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz także: