Reklama

​Musaka dla smakoszy

Przepis Sary La Fountain dla 4-5 osób.

Składniki

  • 200-400 g steku z antrykotu
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu


Składniki na musakę

  • 200 g bekonu
  • odrobina oliwy
  • 1 cebula
  • 600 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżek musztardy
  • 200 ml śmietany
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanego kopru


Składniki pikantne masło

  • 100g masła
  • 20 g sera pleśniowego
  • 3 łyżki ziaren czerwonej pieprzu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Połącz wszystkie składniki na pikantne masło. Uformuj w osełkę, zawiń w folię spożywczą i przełóż do zamrażarki.

Pokrój bekon. Usmaż na chrupko w niewielkiej ilości oliwy. Kiedy bekon smaży się na patelni, posiekaj cebulę. Kiedy bekon jest gotowy, przełóż go z patelni do pojemnika i na wytopionym tłuszczu zeszklij cebulę. Kiedy cebula będzie gotowa, zdejmij patelnię z ognia.

Pokrój ugotowane ziemniaki na kawałki i podduś je w maśle. Kiedy się zarumienią, przełóż do rondla wszystkie składniki musaki, ale bez bekonu i kopru. Poczekaj aż śmietana zgęstnieje.

Na drugiej patelni podgrzej oliwę, na której usmażysz steki z antrykotu. Dopraw mięso solą i czarnym pieprzem, duś w maśle przez około 3 minuty aż się ładnie zarumienią z obu stron.

Przełóż antrykot do piekarnika i piecz mięso przez kilka minut w temperaturze 170 st. C.

Posiekaj koperek i posyp nim musakę z bekonem.

Wyjmij z lodówki pikantne masło i pokrój na kawałki. Podawaj steki z musaką i pikantnym masłem.

Przepis autorstwa Sary La Fountain

Reklama

Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy