Musaka dla smakoszy
Przepis Sary La Fountain dla 4-5 osób.

Składniki
- 200-400 g steku z antrykotu
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
Składniki
na musakę
- 200 g bekonu
- odrobina oliwy
- 1 cebula
- 600 g ziemniaków
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 1-2 łyżek musztardy
- 200 ml śmietany
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 łyżki posiekanego kopru
Składniki
pikantne masło
- 100g masła
- 20 g sera pleśniowego
- 3 łyżki ziaren czerwonej pieprzu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Połącz wszystkie składniki na pikantne masło. Uformuj w osełkę, zawiń w folię spożywczą i przełóż do zamrażarki.
Pokrój bekon. Usmaż na chrupko w niewielkiej ilości oliwy. Kiedy bekon smaży się na patelni, posiekaj cebulę. Kiedy bekon jest gotowy, przełóż go z patelni do pojemnika i na wytopionym tłuszczu zeszklij cebulę. Kiedy cebula będzie gotowa, zdejmij patelnię z ognia. Pokrój ugotowane ziemniaki na kawałki i podduś je w maśle. Kiedy się zarumienią, przełóż do rondla wszystkie składniki musaki, ale bez bekonu i kopru. Poczekaj aż śmietana zgęstnieje.Na drugiej patelni podgrzej oliwę, na której usmażysz steki z antrykotu. Dopraw mięso solą i czarnym pieprzem, duś w maśle przez około 3 minuty aż się ładnie zarumienią z obu stron. Przełóż antrykot do piekarnika i piecz mięso przez kilka minut w temperaturze 170 st. C.Posiekaj koperek i posyp nim musakę z bekonem. Wyjmij z lodówki pikantne masło i pokrój na kawałki. Podawaj steki z musaką i pikantnym masłem.Przepis autorstwa Sary La Fountain
Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.