Musaka dla smakoszy
Przepis Sary La Fountain dla 4-5 osób.
Połącz wszystkie składniki na pikantne masło. Uformuj w osełkę, zawiń w folię spożywczą i przełóż do zamrażarki.
Pokrój bekon. Usmaż na chrupko w niewielkiej ilości oliwy. Kiedy bekon smaży się na patelni, posiekaj cebulę. Kiedy bekon jest gotowy, przełóż go z patelni do pojemnika i na wytopionym tłuszczu zeszklij cebulę. Kiedy cebula będzie gotowa, zdejmij patelnię z ognia.
Pokrój ugotowane ziemniaki na kawałki i podduś je w maśle. Kiedy się zarumienią, przełóż do rondla wszystkie składniki musaki, ale bez bekonu i kopru. Poczekaj aż śmietana zgęstnieje.
Na drugiej patelni podgrzej oliwę, na której usmażysz steki z antrykotu. Dopraw mięso solą i czarnym pieprzem, duś w maśle przez około 3 minuty aż się ładnie zarumienią z obu stron.
Przełóż antrykot do piekarnika i piecz mięso przez kilka minut w temperaturze 170 st. C.
Posiekaj koperek i posyp nim musakę z bekonem.
Wyjmij z lodówki pikantne masło i pokrój na kawałki. Podawaj steki z musaką i pikantnym masłem.
Przepis autorstwa Sary La Fountain
Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.