Nadziane warzywa
Warzywa z farszem nadają się zarówno na wykwintną przystawkę, jak i na danie główne. A nadziewać można niemal wszystko, co chcemy.
Zacznijmy od przystawek. Jeśli chcesz podać coś naprawdę eleganckiego, sięgniij po awokado. Przekrój je na pół i wydrąż część miąższu. Dodaj go potem do kawałków ugotowanych paluszków krabowych z krewetkami koktajlowymi. Przypraw majonezem, pokrojonym ogórkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Schłodzoną w lodówce masę nakładaj do awokado tuż przed podaniem.
Jeśli lubisz warzywa, może przygotujesz nadziewane, małe patisony? Najpierw oczyść je i zetnij ich wierzchy, a małą łyżeczką wydrąż gniazda nasienne. Gotuj je do miękkości w osolonym wrzątku. Po wyjęciu schłodź w zimnej wodzie, by nie straciły koloru. Nadziewaj je mielonym białym serem, przyprawionym pietruszką, ziołami oraz chili.
Najczęściej nadziewanym warzywem jest papryka jest. Popularne są obgotowane czerwone lub żółte papryki, zapiekane z mięsem. Zmielone mięso drobiowo-wieprzowe przyprawiamy cebulą, czosnkiem, oregano i słodką papryką. Wbijamy do niego jajko, dusimy na patelni, a następnie nadziewamy nim papryki. Muszą mieć one obcięte czubki, być wydrążone i lekko obgotowane. Zamykamy wypełnione papryki odciętą "czapeczką" i wkładamy na 30 minut do piekarnika.
Składniki: 2 cebule, 2 jabłka, marchewka, ząbek czosnku, sól, pieprz, cukier, zioła, kilka plasterków boczku.Przygotowanie: Wyjmij środki cebuli, zostawiając dość grube ścianki. Środki cebuli posiekaj, dodaj starte jabłka, marchewkę i posiekane zioła. Rozdrobnione składniki dokładnie wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem i cukrem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałym w ten sposób farszem napełnij wydrążone cebule, na wierzchu połóż plasterek boczku. Następnie ułóż je w naczyniu do zapiekania i piecz 60 minut w temperaturze 180° C.
Składniki: 4 duże ziemniaki, 1/2 cukinii, pomidor, łyżka posiekanych zielonych oliwek, 2 łyżki oliwy, 4 plastry żółtego sera, łyżka masła, sól, pieprz, kilka listków świeżych ziół do dekoracji.Przygotowanie: Pokrojoną w kostkę cukinię, pomidory bez skórki i pokrojone w plasterki oliwki wymieszaj. Wlej oliwę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Umyte ziemniaki zalej zimną, posoloną wodą, gotuj 10 minut, schłódź. Nożem zetnij wierzchołek ziemniaka i używając łyżeczki ostrożnie wydrąż jego wnętrze, oprósz wewnątrz solą i pieprzem. Ziemniaki napełnij przygotowanym farszem i zawiń w folię aluminiową. Piecz godzinę w nagrzanym do 200° C piekarniku. Gdy zdejmiesz folię, ziemniaki możesz przykryć plasterkami sera i zapiec na złoty kolor.
Składniki: 4 pomidory, bazylia, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, cukier, imbir, 30 dag ryżu, kilka filecików anchois.Przygotowanie: Pomidory wydrąż, a miąższ zmieszaj z ugotowanym długoziarnistym ryżem. Do tego dodaj posiekaną bazylię, oliwę z oliwek, zmiażdżony ząbek czosnku. Tak przygotowane nadzienie przypraw cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj kilka pokrojonych filecików anchois. Powstałą masą nadziewaj pomidory, przykrywając je na koniec odkrojonymi górnymi daszkami. Piecz pomidorki około 30 minut w nagrzanym piekarniku. Podawaj na liściach sałaty.
Składniki: cukinia, 3 pomidory, 8 moreli (mogą być suszone), 2 łyżki oleju do posmarowania folii, starty żółty ser do posypania, suszony tymianek i majeranek, sól. Przygotowanie: Cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż gniazda nasienne. W ich miejsce włóż drobno pokrojone pomidory i morele. Całość posyp tymiankiem, majerankiem i solą. Połówki cukinii złóż i zawiń w folię aluminiową. Ułóż na gorącym ruszcie i piecz 30 minut. Przed podaniem posyp serem. Składniki: 2 średnie pomidory, cebula, pół zielonej, czerwonej lub żółtej papryki, świeża bazylia, łyżka margaryny, sól i pieprz.
Przygotowanie: Pomidory sparz, obierz ze skórki, zmiksuj i przełóż do garnka. Posól, dodaj odrobinę pieprzu i zagotuj. W tym czasie obierz cebulę, drobno ją posiekaj i zeszklij na małej ilości margaryny. Paprykę oczyść i pokrój w drobniutką kostkę. Posiekaj bazylię (zostaw kilka listków do dekoracji) i razem z cebulą dodaj do sosu. Ponownie zagotuj. Sos podawaj na ciepło.