Reklama

Nadziane warzywa

Warzywa z farszem nadają się zarówno na wykwintną przystawkę, jak i na danie główne. A nadziewać można niemal wszystko, co chcemy.

Zacznijmy od przystawek. Jeśli chcesz podać coś naprawdę eleganckiego, sięgniij po awokado. Przekrój je na pół i wydrąż część miąższu. Dodaj go potem do kawałków ugotowanych paluszków krabowych z krewetkami koktajlowymi. Przypraw majonezem, pokrojonym ogórkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Schłodzoną w lodówce masę nakładaj do awokado tuż przed podaniem.

Jeśli lubisz warzywa, może przygotujesz nadziewane, małe patisony? Najpierw oczyść je i zetnij ich wierzchy, a małą łyżeczką wydrąż gniazda nasienne. Gotuj je do miękkości w osolonym wrzątku. Po wyjęciu schłodź w zimnej wodzie, by nie straciły koloru. Nadziewaj je mielonym białym serem, przyprawionym pietruszką, ziołami oraz chili.

Reklama

Najczęściej nadziewanym warzywem jest papryka jest. Popularne są obgotowane czerwone lub żółte papryki, zapiekane z mięsem. Zmielone mięso drobiowo-wieprzowe przyprawiamy cebulą, czosnkiem, oregano i słodką papryką. Wbijamy do niego jajko, dusimy na patelni, a następnie nadziewamy nim papryki. Muszą mieć one obcięte czubki, być wydrążone i lekko obgotowane. Zamykamy wypełnione papryki odciętą "czapeczką" i wkładamy na 30 minut do piekarnika.

Cebula na zdrowie

Składniki: 2 cebule, 2 jabłka, marchewka, ząbek czosnku, sól, pieprz, cukier, zioła, kilka plasterków boczku.

Przygotowanie: Wyjmij środki cebuli, zostawiając dość grube ścianki. Środki cebuli posiekaj, dodaj starte jabłka, marchewkę i posiekane zioła. Rozdrobnione składniki dokładnie wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem i cukrem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałym w ten sposób farszem napełnij wydrążone cebule, na wierzchu połóż plasterek boczku. Następnie ułóż je w naczyniu do zapiekania i piecz 60 minut w temperaturze 180° C.

Ziemniaki z nadzieniem

Składniki: 4 duże ziemniaki, 1/2 cukinii, pomidor, łyżka posiekanych zielonych oliwek, 2 łyżki oliwy, 4 plastry żółtego sera, łyżka masła, sól, pieprz, kilka listków świeżych ziół do dekoracji.

Przygotowanie: Pokrojoną w kostkę cukinię, pomidory bez skórki i pokrojone w plasterki oliwki wymieszaj. Wlej oliwę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Umyte ziemniaki zalej zimną, posoloną wodą, gotuj 10 minut, schłódź. Nożem zetnij wierzchołek ziemniaka i używając łyżeczki ostrożnie wydrąż jego wnętrze, oprósz wewnątrz solą i pieprzem. Ziemniaki napełnij przygotowanym farszem i zawiń w folię aluminiową. Piecz godzinę w nagrzanym do 200° C piekarniku. Gdy zdejmiesz folię, ziemniaki możesz przykryć plasterkami sera i zapiec na złoty kolor.

Pomidory po grecku

Składniki: 4 pomidory, bazylia, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, cukier, imbir, 30 dag ryżu, kilka filecików anchois.

Przygotowanie: Pomidory wydrąż, a miąższ zmieszaj z ugotowanym długoziarnistym ryżem. Do tego dodaj posiekaną bazylię, oliwę z oliwek, zmiażdżony ząbek czosnku. Tak przygotowane nadzienie przypraw cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj kilka pokrojonych filecików anchois. Powstałą masą nadziewaj pomidory, przykrywając je na koniec odkrojonymi górnymi daszkami. Piecz pomidorki około 30 minut w nagrzanym piekarniku. Podawaj na liściach sałaty.

Cukiniowe łódeczki

Składniki: cukinia, 3 pomidory, 8 moreli (mogą być suszone), 2 łyżki oleju do posmarowania folii, starty żółty ser do posypania, suszony tymianek i majeranek, sól.  Przygotowanie: Cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż gniazda nasienne. W ich miejsce włóż drobno pokrojone pomidory i morele. Całość posyp tymiankiem, majerankiem i solą. Połówki cukinii złóż i zawiń w folię aluminiową. Ułóż na gorącym ruszcie i piecz 30 minut. Przed podaniem posyp serem.

Sos do faszerowanych warzyw

Składniki: 2 średnie pomidory, cebula, pół zielonej, czerwonej lub żółtej papryki, świeża bazylia, łyżka margaryny, sól i pieprz.

Przygotowanie: Pomidory sparz, obierz ze skórki, zmiksuj i przełóż do garnka. Posól, dodaj odrobinę pieprzu i zagotuj. W tym czasie obierz cebulę, drobno ją posiekaj i zeszklij na małej ilości margaryny. Paprykę oczyść i pokrój w drobniutką kostkę. Posiekaj bazylię (zostaw kilka listków do dekoracji) i razem z cebulą dodaj do sosu. Ponownie zagotuj. Sos podawaj na ciepło.

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | ziemniaki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy