Reklama

Reklama

Nadziewana kalarepa

Jeśli farszu do kalarepy będzie za dużo, można ułożyć go na dnie żaroodpornego naczynia, na nim umieścić kalarepy i tak zapiekać.

Składniki

  • 4 duże kalarepy
  • 30 dag mielonego mięsa wołowego
  • 25 dag szpinaku
  • 1 cebula
  • 10 dag sera feta
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

1. Obrać kalarepy, wydrążyć środki. Miseczki włożyć do osolonego wrzątku, gotować ok 10 minut. Wyjąć, ostudzić.

2. Cebulę drobno posiekać, szpinak umyć, wydrążony miąższ kalarepy pokroić. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oliwy, włożyć warzywa, przesmażyć, poddusić.

3. Na dwóch łyżkach oliwy smażyć do zrumienienia mielone mięso. Dodać gorący bulion, zagotować.

4. Wymieszać podsmażone warzywa i mięso, dodać koncentrat pomidorowy i ser feta pokrojony w niewielką kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Reklama

5. Nadzieniem napełnić kalarepy, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zapiekać około 15 min w temp. 200°C.

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy