Nadziewana pierś indyka
Idealna na obiad.

Składniki
- pierś indyka
- 20 dag mięsa mielonego mieszanego
- przyprawa do karkówki
- łyżka orzechów włoskich
- 10 dag sera pleśniowego
- 2 łyżki musztardy
- łyżka natki pietruszki
- bułka pszenna namoczona w mleku
- cebula
- jajko
- 4 łyżki żurawiny ze słoika
- oliwa z oliwek
Przyprawę do karkówki wymieszaj z musztardą oraz oliwą z oliwek.
Osuszoną pierś natnij wzdłuż w taki sposób, aby powstała kieszeń, a następnie natrzyj mięso przygotowaną marynatą. ll Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Następnie przełóż do miski i połącz z mielonym mięsem, odciśniętą bułką, jajkiem, pokruszonym serem, orzechami oraz natką. Masę dopraw do smaku i wyrób. Napełnij nią kieszeń w piersi i zepnij wykałaczką.
Tak przygotowaną włóż do woreczka do pieczenia, nakłuj w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 175°C przez 45 minut. Upieczoną pierś pokrój w plastry i ozdób żurawiną.