Nadziewany pieczony łosoś
Wg przepisu Siby Mtongany.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 15-20 minut
Porcja dla: 2 osób
Składniki:
2 łyżki stołowe oleju z oliwek2 ząbki czosnku, wyciśnięte100g pieczarek, pokrojonych na plasterki½ czerwonej papryki, pokrojonej na plasterki100g boćwiny1 łyżka stołowa świeżego tymianku, posiekanegoSól i pieprz2 x 250g filetów łososia, bez skóry140g groszku cukrowegoSok i skórka z połowy cytryny
Sposób przyrządzenia:
Podgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż tackę natłuszczoną folią. Podgrzej olej i podsmaż czosnek na patelni. Dodaj pieczarki oraz paprykę i smaż aż zmiękną. Dodaj boćwinę, tymianek oraz skórkę z cytryny, smaż aż zwiędnie. Przypraw i odstaw aby się lekko schłodziło. Zrób podłużne nacięcia na filetach, aby zrobić miejsce na farsz. Do każdego filetu włóż po połowie farszu, połóż filety na tacce do pieczenia. Piecz przez 10 minut. Dodaj groszek cukrowy i piecz przez kolejne 2 minuty. Ryba powinna być wciąż różowa w środku. Przenieś na tackę i skrop sokiem z cytryny.
Gdy za oknem szybko robi się ciemno, ożywmy swoje dni kolorami - dodajmy do podawanych codziennie dań nutę Afryki.
Prezentowany przepis na danie kuchni afrykańskiej jest autorstwa Siby Mtongany. Wkrótce na Polsat Food Network - w poniedziałki począwszy od 17 listopada o godzinie 12:00 i 15:30 będzie można obejrzeć nowy program z Afryką w tle. Zapraszamy na premierę ,,Afrykańskiej kuchni Rezy" już w najbliższy poniedziałek.

Więcej przepisów Siby Mtongany: