Naleśniki idealne

Pełnoziarniste naleśniki wykonasz w trzy kwadranse.

Naleśniki z farszem można na kilka minut włożyć do rozgrzanego piekarnika. Będą chrupiące
Naleśniki z farszem można na kilka minut włożyć do rozgrzanego piekarnika. Będą chrupiące123RF/PICSEL

Z mąki pszennej pełnoziarnistej, 400 mililitrów wody, łyżki oleju słonecznikowego oraz szczypty soli i kminku przygotowujemy ciasto na naleśniki. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy na niewielkiej ilości oleju osiem naleśników.

Opłukane i osuszone boczniaki kroimy w szerokie paski. Umytą i osuszoną bazylię oraz oregano siekamy, a pomidorki cherry kroimy na ćwiartki.

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i smażymy boczniaki około 4 minuty.

Następnie zalewamy bulionem, dodajemy 3/4 posiekanych ziół, pomidorki, doprawiamy pieprzem, solą, kminkiem i dusimy 2-3 minuty. Na koniec zaprawiamy mąką kukurydzianą, mieszamy i dusimy chwilę, by sos zgęstniał.

Na patelni podgrzewamy naleśniki. Układamy po dwa  na talerzu i na każdy wykładamy boczniaki w sosie. Posypujemy pozostałymi ziołami i podajemy

Składniki

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g boczniaków
  • 150 g pomidorków cherry
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • po 5 gałązek świeżej bazylii i oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz kminek
  • olej słonecznikowy
4

Zobacz także: 

Teatr Kamienica ma już 10 lat!Styl TV
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas