Naleśniki idealne
Pełnoziarniste naleśniki wykonasz w trzy kwadranse.

Z mąki pszennej pełnoziarnistej, 400 mililitrów wody, łyżki oleju słonecznikowego oraz szczypty soli i kminku przygotowujemy ciasto na naleśniki. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy na niewielkiej ilości oleju osiem naleśników.
Opłukane i osuszone boczniaki kroimy w szerokie paski. Umytą i osuszoną bazylię oraz oregano siekamy, a pomidorki cherry kroimy na ćwiartki.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i smażymy boczniaki około 4 minuty.
Następnie zalewamy bulionem, dodajemy 3/4 posiekanych ziół, pomidorki, doprawiamy pieprzem, solą, kminkiem i dusimy 2-3 minuty. Na koniec zaprawiamy mąką kukurydzianą, mieszamy i dusimy chwilę, by sos zgęstniał.
Na patelni podgrzewamy naleśniki. Układamy po dwa na talerzu i na każdy wykładamy boczniaki w sosie. Posypujemy pozostałymi ziołami i podajemy
Składniki
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 g boczniaków
- 150 g pomidorków cherry
- szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- po 5 gałązek świeżej bazylii i oregano
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz kminek
- olej słonecznikowy
Zobacz także: