1. Płatki owsiane zmiel na mąkę (np. blenderem). Wsyp do miski, dodaj przesianą mąkę, jajko, cukier, mleko oraz olej. Dokładnie zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie za rzadkie - dodaj mąki, a jeśli za gęste - mleka. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
2. Na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię wylewaj rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie kolistym ruchem po całej patelni. Smaż, a gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni odwróć naleśnik na drugą stronę.
3. Banany obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Na patelnię lub rondelek z grubym dnem wsyp brązowy cukier i wlej wodę. Podgrzewając na średnim ogniu skarmelizuj cukier (powinien osiągnąć złoty kolor). Następnie dodaj masło i wymieszaj, żeby składniki dokładnie się połączyły. Dodaj rodzynki i mieszając podgrzewaj jeszcze 2 min. Na koniec dodaj banany, podgrzewaj kolejne 2 min. Banany wyłóż na naleśniki.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Sztuka: 400 kilokalorii