Reklama

Naleśniki owsiane z bananami

Zdrowy i smaczny deser.


Składniki

  • 140 g płatków owsianych
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 średnie banany
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • 5 dag rodzynek

1. Płatki owsiane zmiel na mąkę (np. blenderem). Wsyp do miski, dodaj przesianą mąkę, jajko, cukier, mleko oraz olej. Dokładnie zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie za rzadkie - dodaj mąki, a jeśli za gęste - mleka. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.

2. Na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię wylewaj rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie kolistym ruchem po całej patelni. Smaż, a gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni odwróć naleśnik na drugą stronę.

Reklama

3. Banany obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Na patelnię lub rondelek z grubym dnem wsyp brązowy cukier i wlej wodę. Podgrzewając na średnim ogniu skarmelizuj cukier (powinien osiągnąć złoty kolor). Następnie dodaj masło i wymieszaj, żeby składniki dokładnie się połączyły. Dodaj rodzynki i mieszając podgrzewaj jeszcze 2 min. Na koniec dodaj banany, podgrzewaj kolejne 2 min. Banany wyłóż na naleśniki.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut

Sztuka: 400 kilokalorii

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy