Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. W rondelku roztop masło. W tym czasie możesz przygotować ciasto na naleśniki. W misce połącz jajka, mąkę, sól, stopniowo dodawaj mleko i wodę, całość wymieszaj mikserem na gładką masę.
Odstaw na 20-30 minut, tuż przed smażeniem do masy dodaj roztopione masło, wymieszaj. Chochlą nalewaj porcje ciasta na patelnię, smaż około 1 minuty z każdej strony.
Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż na rozgrzanej patelni, przełóż do miseczki. Na tej samej patelni zeszklij pokrojoną drobno cebulę.
W misce wymieszaj ugotowane ziemniaki przepuszczone przez praskę, ser, boczek, cebulę, dodaj sól i odrobinę pieprzu.
Tak przygotowany farsz nakładaj na naleśniki, składaj je w trójkąty, podgrzewaj na odrobinie masła.
Przepis pochodzi z książki "Pyszne kolacje" Anny Starmach. Wydawnictwo Znak. Premiera: 31 października 2018 r.