Naleśniki z dyni
Najczęściej robimy z niej pożywną zupę. Jednak dynia daje mnóstwo innych możliwości.
Ostudzone purée przełóż do miski. Dodaj połowę jogurtu, jajka, 2 łyżki oleju i cukier. Dokładnie wymieszaj rózgą lub zmiksuj.
Wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko delikatnie wymieszaj rózgą do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem. Nakładaj na nią po jednej łyżce ciasta, zachowując odstępy. Smaż placki na niezbyt dużym ogniu. Gdy się zrumienią, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez około dwie minuty.
Podawaj placki na ciepło z kleksem jogurtu naturalnego i dżemem. Możesz je też oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także: