Naleśniki z dyni
Najczęściej robimy z niej pożywną zupę. Jednak dynia daje mnóstwo innych możliwości.

Składniki
- 500 g purée z dyni
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2-3 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ulubiony dżem
Ostudzone purée przełóż do miski. Dodaj połowę jogurtu, jajka, 2 łyżki oleju i cukier. Dokładnie wymieszaj rózgą lub zmiksuj.Wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko delikatnie wymieszaj rózgą do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem. Nakładaj na nią po jednej łyżce ciasta, zachowując odstępy. Smaż placki na niezbyt dużym ogniu. Gdy się zrumienią, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez około dwie minuty. Podawaj placki na ciepło z kleksem jogurtu naturalnego i dżemem. Możesz je też oprószyć cukrem pudrem.Zobacz także: