Naleśniki z gryczaną kaszą i pieczarkami
Z kaszy możesz przyrządzić wiele oryginalnych i pysznych potraw. Polecamy przepis na naleśniki, które sprawdzą się idealnie jako danie główne.

Składniki
na ciasto naleśnikowe
- 2 szklanki mąki
- szklanka mleka
- pół szklanki wody
- jajko
- tłuszcz do smażenia
na farsz
- 50 dag pieczarek
- 20 dag kaszy gryczanej
- cebula
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, mleka, wody i jajka przygotuj ciasto na naleśniki. Dodaj do niego łyżkę oliwy. Usmaż i przykryj drugim talerzem, aby brzegi placków nie wyschły.
2. Posiekaj cebulę w kostkę i przesmaż na oleju. Dodaj do niej drobno pokrojone pieczarki, posól i usmaż.
3. Ugotuj kaszę gryczaną i przestudź. Wymieszaj ją z pieczarkami i cebulą. Dodaj starty na dużych oczkach ser i natkę pietruszki. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
4. Dopraw farsz solą i pieprzem. Rozłóż nadzienie na naleśnikach i zwijaj je na kształt krokiecików. Obsmaż na patelni lub ułóż w brytfannie i zapiecz w piekarniku.
5. Gotowe możesz polać sosem grzybowym lub jogurtowym.
Zobacz także: