Naleśniki z konfiturą

Szukasz śniadaniowej inspiracji? Naleśniki z domową konfiturą zachwycą całą rodzinę!

Jeśli nie tolerujesz glutenu, przygotuj naleśniki z mąki ryżowej, gryczanej i ziemniaczanej – każdej po pół szklanki
Jeśli nie tolerujesz glutenu, przygotuj naleśniki z mąki ryżowej, gryczanej i ziemniaczanej – każdej po pół szklanki123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • olej kokosowy do smażenia

na konfiturę

  • 3 pomarańcze
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto: pomarańcze umyć, sparzyć, przekroić na pół, wycisnąć sok, pestki usunąć. Mąkę przesiać, zmiksować z wyciśniętym sokiem, mlekiem, cukrem i żółtkiem. Z ciasta porcjami smażyć średniej wielkości, niezbyt cienkie placki (wielkości raczej placków ziemniaczanych niż naleśników) na dobrze rozgrzanym oleju.

2. Przygotować konfiturę: cytrusy dokładnie umyć, wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Z cytryny otrzeć skórkę, wycisnąć sok, usunąć pestki. Pomarańcze obrać (skórkę z jednej zachować, drobno pokroić), usunąć błonki oraz pestki. Miąższ pokroić, przełożyć do rondla, zasypać cukrem, dodać pokrojoną skórkę, chwilę podsmażyć, dolać 100 ml wody, gotować na wolnym ogniu aż masa zacznie gęstnieć, doprawić sokiem cytrynowym. Gorącą konfiturą polać ułożone jeden na drugim naleśniki, od razu podawać.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Jak zrobić naleśniki? Interia.tv
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?