Naleśniki z likierem pomarańczowym
Składniki
- 10 dag mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki mleka
- 6 dag masła
- pomarańcza
- 4 łyżki oleju
- 5 dag cukru
- 4 kostki cukru
- pół szklanki likieru pomarańczowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- plasterki pomarańczy i mięta pieprzowa do dekoracji
Przygotuj ciasto naleśnikowe. Do miski wsyp mąkę, następnie dodaj mleko, jajka, 2 łyżki cukru i łyżkę miękkiego masła. Wszystkie składniki zmiksuj na gładkie ciasto. Masę odstaw na około 60 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Usmaż dwanaście cienkich naleśników. Placki trzymaj w cieple (np. w piekarniku).
Przygotuj sos. Pomarańczę umyj, osusz i bardzo dokładnie obierz, oczyszczając owoc ze wszystkich błonek. Na patelni skarmelizuj kostki cukru, resztę cukru sypkiego i masła. Wlej odrobinę likieru pomarańczowego i soku z cytryny. Mieszaj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Naleśniki przełóż na patelnię razem z kawałkami pomarańczy. Wlej sos i likier.