Naleśniki z likierem pomarańczowym
Przygotuj ciasto naleśnikowe. Do miski wsyp mąkę, następnie dodaj mleko, jajka, 2 łyżki cukru i łyżkę miękkiego masła. Wszystkie składniki zmiksuj na gładkie ciasto. Masę odstaw na około 60 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Usmaż dwanaście cienkich naleśników. Placki trzymaj w cieple (np. w piekarniku).
Przygotuj sos. Pomarańczę umyj, osusz i bardzo dokładnie obierz, oczyszczając owoc ze wszystkich błonek. Na patelni skarmelizuj kostki cukru, resztę cukru sypkiego i masła. Wlej odrobinę likieru pomarańczowego i soku z cytryny. Mieszaj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Naleśniki przełóż na patelnię razem z kawałkami pomarańczy. Wlej sos i likier.
Co zrobić, by naleśniki zawsze się udały? 3 najważniejsze zasady