Reklama

Naleśniki z likierem pomarańczowym

Składniki

  • 10 dag mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 6 dag masła
  • pomarańcza
  • 4 łyżki oleju
  • 5 dag cukru
  • 4 kostki cukru
  • pół szklanki likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • plasterki pomarańczy i mięta pieprzowa do dekoracji

Przygotuj ciasto naleśnikowe. Do miski wsyp mąkę, następnie dodaj mleko, jajka, 2 łyżki cukru i łyżkę miękkiego masła. Wszystkie składniki zmiksuj na gładkie ciasto. Masę odstaw na około 60 minut. 

Na patelni rozgrzej olej. Usmaż dwanaście cienkich naleśników. Placki trzymaj w cieple (np. w piekarniku).

Przygotuj sos. Pomarańczę umyj, osusz i bardzo dokładnie obierz, oczyszczając owoc ze wszystkich błonek. Na patelni skarmelizuj kostki cukru, resztę cukru sypkiego i masła. Wlej odrobinę likieru pomarańczowego i soku z cytryny. Mieszaj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. 

Reklama

Naleśniki przełóż na patelnię razem z kawałkami pomarańczy. Wlej sos i likier.

Co zrobić, by naleśniki zawsze się udały? 3 najważniejsze zasady


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy