Reklama

Naleśniki z mąki ryżowej z chrupką kaczką w sosie hoisin

To danie zaskoczy nawet największych miłośników gotowania.

Składniki na naleśniki

  • 200g mąki ryżowej
  • 4 białka
  • Przyprawy
  • 100ml zimnej wody
  • Olej do smażenia

Składniki do przygotowania kaczki

  • 4 piersi kaczki, pocięte na cienkie plastry
  • 50g doprawionej mąki pszennej
  • 1 słoik sosu hoisin
  • 1 ogórek, pokrojony na plasterki
  • 1 pęczek szczypiorku/ dymki, pokrojonej
  • 1 zielona papaja, starta na tarce
  • 1 czerwona cebula, pocięta na wiórki
  • 1 pęczek dhania (kolendry)

 

Przygotowanie naleśników:

  1. Do miski wsyp mąkę ryżową i przyprawy.
  2. Dodaj białka i dokładnie wymieszaj.
  3. Powoli dodawaj wodę i ubijaj masę aż ciasto będzie gładkie.
  4. Rozgrzej teflonową patelnię. Za pomocą chochli powoli nalej na nią niewielką porcję ciasta - naleśniki powinny być bardzo cienkie. Smaż aż będą gotowe.

Przygotowanie kaczki:

1. Obtocz plastry kaczki w mące wymieszanej z przyprawami.

2. Smaż mięso w głębokim oleju aż będzie chrupkie i mocno przyrumienione.

Reklama

3. Aby przygotować sałatkę z papai, wymieszaj dokładnie w misce plastry ogórka, papaję, kolendrę i dymkę.

Przed podaniem:

  1. Polej naleśnik niewielką ilością sosu hoisin.
  2. Na górze ułóż garść sałatki.
  3. Dodaj kilka plastrów kaczki i zwiń w rulon. Gotowe do jedzenia!

Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy