Naleśniki z mąki ryżowej z chrupką kaczką w sosie hoisin
To danie zaskoczy nawet największych miłośników gotowania.

Składniki
na naleśniki
- 200g mąki ryżowej
- 4 białka
- Przyprawy
- 100ml zimnej wody
- Olej do smażenia
do przygotowania kaczki
- 4 piersi kaczki, pocięte na cienkie plastry
- 50g doprawionej mąki pszennej
- 1 słoik sosu hoisin
- 1 ogórek, pokrojony na plasterki
- 1 pęczek szczypiorku/ dymki, pokrojonej
- 1 zielona papaja, starta na tarce
- 1 czerwona cebula, pocięta na wiórki
- 1 pęczek dhania (kolendry)
Przygotowanie naleśników:
- Do miski wsyp mąkę ryżową i przyprawy.
- Dodaj białka i dokładnie wymieszaj.
- Powoli dodawaj wodę i ubijaj masę aż ciasto będzie gładkie.
- Rozgrzej teflonową patelnię. Za pomocą chochli powoli nalej na nią niewielką porcję ciasta - naleśniki powinny być bardzo cienkie. Smaż aż będą gotowe.
Przygotowanie kaczki:
1. Obtocz plastry kaczki w mące wymieszanej z przyprawami.
2. Smaż mięso w głębokim oleju aż będzie chrupkie i mocno przyrumienione.
3. Aby przygotować sałatkę z papai, wymieszaj dokładnie w misce plastry ogórka, papaję, kolendrę i dymkę.
Przed podaniem:
- Polej naleśnik niewielką ilością sosu hoisin.
- Na górze ułóż garść sałatki.
- Dodaj kilka plastrów kaczki i zwiń w rulon. Gotowe do jedzenia!
Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People.