Naleśnikowa rozeta
Składniki
- 50 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
- 8 łyżek dżemu, np. wiśniowego lub truskawkowego
- 100 g śmietanki kremówki 30 proc.
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Do przesianej mąki wbij 1 jajko, dodaj sól, mleko oraz olej. Zmiksuj by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Ciasto przykryj i odstaw na ok. 20 min, by odpoczęło. Następnie usmaż 4 naleśniki. Gdy wystygną, każdy naleśnik posmaruj 2 łyżkami dżemu i zroluj. Potnij w ukośne plastry.
2. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Ułóż plastry tworząc rozetę i wlej śmietankę. Jajko rozbij, oddziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywną pianę. Do żółtka wsyp cukier wanilinowy, utrzyj na puszystą masę. Dodaj ubitą pianę z białka, wymieszaj. Masę wylej na naleśnikowe roladki. Piecz 8-10 min w temperaturze 180°C. Oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: