Reklama

Naleśnikowa rozeta

Składniki

  • 50 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • 8 łyżek dżemu, np. wiśniowego lub truskawkowego
  • 100 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie: 

1. Do przesianej mąki wbij 1 jajko, dodaj sól, mleko oraz olej. Zmiksuj by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Ciasto przykryj i odstaw na ok. 20 min, by odpoczęło. Następnie usmaż 4 naleśniki. Gdy wystygną, każdy naleśnik posmaruj 2 łyżkami dżemu i zroluj. Potnij w ukośne plastry.   

2. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Ułóż plastry tworząc rozetę i wlej śmietankę. Jajko rozbij, oddziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywną pianę. Do żółtka wsyp cukier wanilinowy, utrzyj na puszystą masę. Dodaj ubitą pianę z białka, wymieszaj. Masę wylej na naleśnikowe roladki. Piecz 8-10 min w temperaturze 180°C. Oprósz cukrem pudrem. 

Zobacz także:

Reklama


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy