Reklama

Reklama

Napój z kombuczy

Japońska kiszonka.

Składniki

  • 1 grzybek kombucza (kupisz go w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet)
  • 2 l wody filtrowanej lub źródlanej
  • 200 g cukru (100 g/1 l wody)
  • 4-6 torebek herbaty czarnej, zielonej, białej lub innej – można je też pomieszać
  • 2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego

Przygotowanie:

Zaparz herbatę (taką, jak lubisz) i obficie ją posłódź. Ostudź napar do temp. poniżej 25 st. C. Inaczej zabijemy grzybka. 

Aby zainicjować fermentację, dodaj ocet winny lub jabłkowy. Całość przelej do słoika, wrzuć grzybek, przykryj ściereczką i obwiąż gumką. 

Odstaw w ciepłe, zacienione miejsce. 

Czas fermentacji: ok. 6-8 dni. Jeśli przedłużysz fermentację, otrzymasz ocet herbaciany. 

Zobacz także:


Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy