Napój z kombuczy
Japońska kiszonka.
Składniki
- 1 grzybek kombucza (kupisz go w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet)
- 2 l wody filtrowanej lub źródlanej
- 200 g cukru (100 g/1 l wody)
- 4-6 torebek herbaty czarnej, zielonej, białej lub innej – można je też pomieszać
- 2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
Przygotowanie:
Zaparz herbatę (taką, jak lubisz) i obficie ją posłódź. Ostudź napar do temp. poniżej 25 st. C. Inaczej zabijemy grzybka.
Aby zainicjować fermentację, dodaj ocet winny lub jabłkowy. Całość przelej do słoika, wrzuć grzybek, przykryj ściereczką i obwiąż gumką.
Odstaw w ciepłe, zacienione miejsce.
Czas fermentacji: ok. 6-8 dni. Jeśli przedłużysz fermentację, otrzymasz ocet herbaciany.
Zobacz także: