Reklama

Nie jesz mięsa? Mamy dla ciebie alternatywę!

Trudno jest ci przejść na wegetarianizm? A może próbujesz znaleźć odpowiedni zamiennik mięsa? Mamy dla ciebie idealną propozycję, dzięki której nie odczujesz żadnej różnicy.

Zamiast mięsa proponujemy mielone tofu, które możesz dodawać do każdej potrawy, w której pojawia się mięso,  np. łopatka wieprzowa.

My dodajemy je do spaghetti, a nawet gołąbków i lazanii. Mielone tofu jest też dużo zdrowsze od granulatu sojowego.

Składniki

  • 300 g twardego tofu
  • ok. 4 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy do smaku:
  • papryka słodka ok. 1 łyżeczka
  • cebula w proszku ok. 1 łyżeczka
  • czosnek w proszku ok. 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1.     Nastaw piekarnik na 200 stopni.

2.     Odsączone tofu przełóż do miski i rozgnieć je widelcem.

3.     Dodaj sos sojowy.

4.     Do małej miski dodaj przyprawy i wymieszaj, a następnie dodaj je do rozkruszonego tofu.

Reklama

5.     Całość dopraw solą i pieprzem.

6.     Na blasze wyłóż papier do pieczenia, a następnie wysyp zawartość z tofu.

7.     Zmniejsz temperaturę do 150-160 stopni w zależności od mocy piekarnika i piecz przez ok. 10 minut. Co jakiś czas zerkaj, aby się nie przypaliło.

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy