Nie jesz mięsa? Mamy dla ciebie alternatywę!
Trudno jest ci przejść na wegetarianizm? A może próbujesz znaleźć odpowiedni zamiennik mięsa? Mamy dla ciebie idealną propozycję, dzięki której nie odczujesz żadnej różnicy.
Zamiast mięsa proponujemy mielone tofu, które możesz dodawać do każdej potrawy, w której pojawia się mięso, np. łopatka wieprzowa.
My dodajemy je do spaghetti, a nawet gołąbków i lazanii. Mielone tofu jest też dużo zdrowsze od granulatu sojowego.
Sposób przygotowania:
1. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
2. Odsączone tofu przełóż do miski i rozgnieć je widelcem.
3. Dodaj sos sojowy.
4. Do małej miski dodaj przyprawy i wymieszaj, a następnie dodaj je do rozkruszonego tofu.
5. Całość dopraw solą i pieprzem.
6. Na blasze wyłóż papier do pieczenia, a następnie wysyp zawartość z tofu.
7. Zmniejsz temperaturę do 150-160 stopni w zależności od mocy piekarnika i piecz przez ok. 10 minut. Co jakiś czas zerkaj, aby się nie przypaliło.
Zobacz także: