Reklama

Niebo i ziemia

Świetny sposób na kaszankę!

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • sól,
  • 750 g jabłek (ok. 4 sztuki),
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 cebule,
  • 40 g wędzonego boczku,
  • 300 g kaszanki,
  • łyżka oleju,
  • 200-250 ml mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • starta gałka muszkatołowa,
  • tymianek i małe jabłuszko do dekoracji


1. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, gotować w osolonej wodzie 20 minut. Jabłka obrać, pokroić na kawałki.

2. Do jabłek wlać 75 ml wody, sok z cytryny, dodać cukier i dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut.

3. Cebulę pokroić w krążki, boczek w kostkę, kaszankę w grube plastry. Boczek usmażyć na chrupko, następnie dodać cebulę i kaszankę. W razie potrzeby dodać łyżkę oleju.

4. Do ugotowanych ziemniaków dodać mleko i masło, a następnie dobrze je ubić. Doprawić gałką muszkatołową. Ziemniaki, duszone jabłka i kaszankę nakładać na talerze. Dekorować tymiankiem.

Reklama


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy