Niebo i ziemia
Świetny sposób na kaszankę!
Składniki
- 1 kg ziemniaków,
- sól,
- 750 g jabłek (ok. 4 sztuki),
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki cukru,
- 3 cebule,
- 40 g wędzonego boczku,
- 300 g kaszanki,
- łyżka oleju,
- 200-250 ml mleka,
- 1 łyżka masła,
- starta gałka muszkatołowa,
- tymianek i małe jabłuszko do dekoracji
45 min
4
1. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, gotować w osolonej wodzie 20 minut. Jabłka obrać, pokroić na kawałki.
2. Do jabłek wlać 75 ml wody, sok z cytryny, dodać cukier i dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut.
3. Cebulę pokroić w krążki, boczek w kostkę, kaszankę w grube plastry. Boczek usmażyć na chrupko, następnie dodać cebulę i kaszankę. W razie potrzeby dodać łyżkę oleju.
4. Do ugotowanych ziemniaków dodać mleko i masło, a następnie dobrze je ubić. Doprawić gałką muszkatołową. Ziemniaki, duszone jabłka i kaszankę nakładać na talerze. Dekorować tymiankiem.