Niedzielne ciasto czekoladowe
Z kawałkami jabłek i włoskimi orzechami .
1. Obierz 750 g jabłek, oczyść je z pestek i pokrój w kostkę. Od razu skrop 3 łyżkami soku cytrynowego. Orzechy włoskie posiekaj. Odłóż 300 g gorzkiej czekolady. Od reszty odłam dwie kostki, zetrzyj je na drobnej tarce. Czekoladę, która została, posiekaj. Posiekaną czekoladę stop razem z masłem w kąpieli wodnej (nad parującą woda).
2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodawaj czekoladę z masłem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsypuj porcjami do masy żółtkowo-czekoladowej. Białka ubij ze szczyptą soli, delikatnie wymieszaj z resztą ciasta. Dodaj też posiekane orzechy i pokrojone jabłka. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 60 minut. Studź 45 minut na kratce kuchennej.
3. Odłożoną czekoladę stop w kąpieli wodnej wraz z olejem koksowym. Polewę zdejmij z ognia i odstaw, by lekko przestygła. Z ostatniego jabłka wydrąż nasiona, miąższ pokrój w grubsze plasterki, skrop je 2 łyżkami soku z cytryny. Każdy plasterek zanurz - do połowy - w polewie czekoladowej. Odłóż do zastygnięcia. Wystudzone ciasto oblej pozostałą polewą czekoladową. Udekoruj cząstkami jabłek w czekoladzie i startą wcześniej czekoladą.