Reklama

Niedzielne ciasto czekoladowe

Z kawałkami jabłek i włoskimi orzechami .

Składniki

  • 750 g + 1 małe jabłko
  • 5 łyżek soku cytrynowego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 600 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • tłuszcz i mąka do formy


1. Obierz 750 g jabłek, oczyść je z pestek i pokrój w kostkę. Od razu skrop 3 łyżkami soku  cytrynowego. Orzechy włoskie posiekaj. Odłóż 300 g gorzkiej czekolady. Od reszty odłam dwie  kostki, zetrzyj je na drobnej tarce. Czekoladę, która została, posiekaj. Posiekaną czekoladę stop razem z masłem w kąpieli wodnej (nad parującą woda).

2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodawaj czekoladę z masłem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsypuj porcjami do masy żółtkowo-czekoladowej. Białka ubij ze szczyptą soli, delikatnie wymieszaj z resztą ciasta. Dodaj też posiekane orzechy i pokrojone jabłka. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 60 minut. Studź 45 minut na kratce kuchennej.

Reklama

3. Odłożoną czekoladę stop w kąpieli wodnej wraz z olejem koksowym. Polewę zdejmij z ognia i odstaw, by lekko przestygła. Z ostatniego jabłka wydrąż nasiona, miąższ pokrój w grubsze plasterki, skrop je 2 łyżkami soku z cytryny. Każdy  plasterek zanurz - do połowy -  w polewie czekoladowej. Odłóż do zastygnięcia. Wystudzone ciasto oblej pozostałą polewą czekoladową. Udekoruj cząstkami jabłek w czekoladzie i startą wcześniej czekoladą.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy