Nietypowe dodatki do dań

Te nietypowe dodatki urozmaicą smak twoich potraw. Przekonaj się, co takiego możesz dodać do przygotowywanych przez siebie dań.

Ketchup z dyni sprawdzi się idealnie jako dodatek do makaronów lub ryżu
Ketchup z dyni sprawdzi się idealnie jako dodatek do makaronów lub ryżu123RF/PICSEL

Nawet najbardziej tradycyjne potrawy będą smakować inaczej, jeżeli dodasz do nich coś wyjątkowego. Odmienisz je w prosty sposób.

Wypróbuj ketchup z dyni i sól ogórkową. Z ich pomocą odkryjesz nowe smaki. 

Ketchup z dyni

Składniki: 1,5 kg dyni 1/2 kg cebuli 1/2 kg czerwonej papryki 400 g koncentratu pomidorowego 1/2 kg cukru 3/4 szklanki octu dziesięcioprocentowego

Po kopiastej łyżeczce: curry, ostrej papryki, słodkiej papryki po łyżce bazylii i oregano.

Przygotowanie:

Dynię obierz, drobno pokrój, wymieszaj z łyżką soli i odstaw na dwie godziny. Potem odlej sok.

Paprykę i cebulę drobno pokrój, wymieszaj z łyżką soli i odstaw na dwie godziny. Potem odlej sok.

Warzywa wrzuć do garnka, dodaj przyprawy i gotuj, aż się rozpadną. Po wystygnięciu zmiksuj i ponownie zagotuj. Wrzący ketchup przelej do słoiczków i odstaw do góry dnem.

Sól ogórkowa

To idealny sposób, by wykorzystać kiszone ogórki, które się nie udały (są miękkie w środku).

Suszone, zmielone ogórki kiszone będą świetną przyprawą nie tylko do zupy ogórkowej, ale też np. do sosów mięsnych, kasz i twarożku.

Ogórki pokrój w długie cienkie plasterki. Wysusz w suszarce do warzyw i grzybów albo w piekarniku (na ruszcie, w temperaturze 60°C przy uchylonych drzwiczkach).

Wysuszone plastry pokrusz, zmiksuj blenderem albo utrzyj w moździerzu. Przesyp do słoiczka.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas