Nietypowe dodatki do dań
Te nietypowe dodatki urozmaicą smak twoich potraw. Przekonaj się, co takiego możesz dodać do przygotowywanych przez siebie dań.
Nawet najbardziej tradycyjne potrawy będą smakować inaczej, jeżeli dodasz do nich coś wyjątkowego. Odmienisz je w prosty sposób.
Wypróbuj ketchup z dyni i sól ogórkową. Z ich pomocą odkryjesz nowe smaki.
Składniki: 1,5 kg dyni 1/2 kg cebuli 1/2 kg czerwonej papryki 400 g koncentratu pomidorowego 1/2 kg cukru 3/4 szklanki octu dziesięcioprocentowego
Po kopiastej łyżeczce: curry, ostrej papryki, słodkiej papryki po łyżce bazylii i oregano.
Przygotowanie:
Dynię obierz, drobno pokrój, wymieszaj z łyżką soli i odstaw na dwie godziny. Potem odlej sok.
Paprykę i cebulę drobno pokrój, wymieszaj z łyżką soli i odstaw na dwie godziny. Potem odlej sok.
Warzywa wrzuć do garnka, dodaj przyprawy i gotuj, aż się rozpadną. Po wystygnięciu zmiksuj i ponownie zagotuj. Wrzący ketchup przelej do słoiczków i odstaw do góry dnem.
To idealny sposób, by wykorzystać kiszone ogórki, które się nie udały (są miękkie w środku).
Suszone, zmielone ogórki kiszone będą świetną przyprawą nie tylko do zupy ogórkowej, ale też np. do sosów mięsnych, kasz i twarożku.
Ogórki pokrój w długie cienkie plasterki. Wysusz w suszarce do warzyw i grzybów albo w piekarniku (na ruszcie, w temperaturze 60°C przy uchylonych drzwiczkach).
Wysuszone plastry pokrusz, zmiksuj blenderem albo utrzyj w moździerzu. Przesyp do słoiczka.