Reklama

Nietypowe drugie śniadanie

Do pracy albo szkoły nie musimy zabierać tylko kanapek. Pyszne naleśniki, fritata czy szaszłyki na zimno będą miłą odmianą.

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki na 10 sztuk: Na ciasto: 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1,5 szklanki mąki pszennej, ok. szklanki wody, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia Na farsz:  duża cebula (albo dwie średnie), łyżka masła, 3 ząbki czosnku, paczka mrożonego szpinaku (najlepiej nie rozdrobnionego), sól, pieprz, 100 g sera pleśniowego typu lazur albo serka topionego, płaska łyżka otrąb pszennych albo owsianych. Ewentualnie  100 g sera feta, łyżka podprażonego sezamu.

Zaczynamy od farszu. W garnku, pod przykryciem, na małym ogniu rozmrażamy szpinak. Odlewamy nadmiar wody. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Szklimy ją na maśle i dodajemy do rozmrożonego szpinaku. Dusimy całość około 10 minut.

Reklama

Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojony w kawałki ser i dusimy od czasu do czasu mieszając około 5 minut (aż ser się rozpuści). Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy otręby, które zagęszczą farsz. Odstawiamy, by trochę ostygł.

Przygotowujemy naleśniki. Do mąki wbijamy jajka, dolewamy mleko i połowę wody. Dodajemy szczyptę soli. Miksujemy, w razie potrzeby dolewając wodę, by ciasto było lejące, ale nie za rzadkie. Rozgrzewamy mocno patelnię, wlewamy ok. łyżeczkę oleju a potem średnią chochelkę ciasta. Okrężnym ruchem rozprowadzamy je na patelni. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Powtarzamy te czynności, aż wykorzystamy całe ciasto.

Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w rulony lub tak jak krokiety. W pracy możemy podgrzać naleśniki w mikrofali, ale wybornie smakują również na zimno. Można je posypać kawałkami fety oraz ziarnem sezamu.

Wegetariańska tortilla

Na placki: 300 g mąki pszennej, ok. 150 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju, mąka do oprószenia stolnicy, szczypta soli. Na farsz: 4 łyżki serka naturalnego lub smakowego (np. z czosnkiem, z ziołami), 4 duże liście sałaty, 1 niezbyt miękkie awokado, 1 papryka, 1 ogórek konserwy, 1 średnia czerwona cebula, pomidor. Ewentualnie: zioła do doprawienia serka, inne dowolne warzywa, które mogą być dodatkiem do kanapek.

Robimy tortille. Do mąki dodajemy sól, wodę i olej. Wyrabiamy ciasto - powinno mieć taką konsystencję jak na pierogi. Rozdzielamy je na 4 części. Formujemy kulki i każdą z nich cienko rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej tortille po ok. 2 min. z każdej strony.

Pomidora kroimy w talarki. Obrane awokado, paprykę i ogórki konserwowe kroimy w paski. Myjemy i osuszamy liście sałaty. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na każdym z przestudzonych placków rozsmarowujemy łyżkę serka (jeśli jest naturalny, warto go doprawić ziołami). Kładziemy liść sałaty, a na nim warzywa. Z dwóch stron warzywa powinny sięgać brzegów tortilli, pozostałe dwa brzegi (patrząc od strony, z której będziemy zwijać) trzeba zostawić puste.

Zwijamy tortille i kroimy je na pół. By mieć pewność, że się nie rozpadną, można spiąć je wykałaczkami.

Fritata z groszkiem

Składniki na 6 porcji: 4 jajka, 2-3 ziemniaki (ugotowane w mundurkach), nieduża cebula l ząbek czosnku (niekoniecznie), 2-3 łyżki startego żółtego sera, 3-4 łyżki mrożonego zielonego groszku, kilka plasterków szynki, łyżka śmietany 18 proc., 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej rzepakowy do smażenia. Ewentualnie: oregano, bazylia albo inne zioła.

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Mrożony groszek wrzucamy do wrzątku i po 2-3 min. odcedzamy. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy na niej cebulę. Dodajemy ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy wszystko około 2-3 minuty. Wędlinę kroimy w kostkę.

Mieszamy w misce jajka, ziemniaki, cebulę, wędlinę, starty ser, groszek, śmietanę i bułkę tartą. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem oraz ewentualnie innymi przyprawami.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wylewamy masę jajeczną z warzywami. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu poruszając patelnią. Po ok. 5 min., gdy jajka będą prawie całowicie ścięte, odwracamy fritatę i smażymy jeszcze 1-2 min bez pokrywki.

Rada: Robiąc fritatę możemy wykorzystać różne resztki jedzenia, np. pokrojone w kostkę parówki, paprykę, oliwki, lekko podduszoną cukinię czy bakłażana.

Szaszłyki mini

Składniki na 12 porcji: 600 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 jajko, 2 średnie cebule, 2 -3 łyżki bułki tartej, świeżo zmielony pieprz, sól, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 3-4 łyżki oleju.

Obieramy cebulę, kroimy ją w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na niej cebulę, potem odstawiamy aby wystygła.

Do miski lub garnka wkładamy mięso, dodajemy cebulę, drobno posiekany albo przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, paprykę oraz bułkę tartą (zagęści ona masę mięsną). Doprawiamy solą i pieprzem.

Formujemy podłużne kotleciki o długości ok. 5 cm i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Patyczki powinny być wcześniej namoczone w gorącej wodzie, żeby się nie przypaliły. Szaszłyki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 175º C.

Idealne dodatki do takich szaszłyków w wersji śniadaniowej to bułka, cykoria (lub sałata) oraz sosy, np. majonezowy albo barbecue. Rady: Szaszłyki można przygotować też jako danie orientalne. Wówczas doprawiamy je pieprzem, skórką otartą z 1 cytryny, imbirem oraz sosem sojowym. Do takich szaszłyków można też dodać 2 łyżki posiekanej kolendry i 2 łyżki ziaren sezamu. Jeśli zależy nam na wersji dietetycznej, robimy szaszłyki z mielonego mięsa drobiowego.

Forum: Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki? [kliknij]

Forum: Jak zadbać o storczyki zimą? [kliknij]

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: Tortilla
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy