Reklama

Reklama

Norweski czarniak z kremowym sosem dyniowym

Zdrowa ryba z jesienną dyniową nutą.

Składniki

  • 3 filety z czarniaka norweskiego, bez skóry i bez kości
  • 400g dyni
  • 2 szt. ziemniaków
  • 1 por
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 150g serka śmietankowego
  • 300ml wody
  • sól i pieprz
  • szczypiorek

 Pokrój dynię, ziemniaki i por na małe kawałki. Dodaj na patelnię z oliwą z oliwek i podsmaż. Dodaj wodę i duś pod przykryciem. Zmiksuj uduszone warzywa na gładki krem, a następnie dodaj serek śmietankowy, wymieszaj i dopraw solą. Czarniaka norweskiego usmaż na patelni lub przygotuj na grillu. Rybę podawaj z kremem z dyni. Czarniaka udekoruj posiekanym szczypiorkiem i odrobiną pieprzu.

Czas przygotowania: 20 - 40min

Porcja dla 4 osób

 Czytaj też:

Czarniak norweski. Dlaczego warto go jeść?

Reklama

Pieczony czarniak norweski

 

 

 

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL