Nowa odsłona śledzika
Najczęściej podajemy go z cebulą lub w śmietanie. Jednak pyszny jest też na grzankach lub z pomarańczą.
Jedzenie śledzi obniża cholesterol, więc sprzyja zdrowemu sercu. Zawierają dużo sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie i dlatego, na kilka godzin przed przyrządzeniem należy je wymoczyć w wodzie lub mleku.
Pieczone na ruszcie bądź duszone są lekkostrawne i mogą być wartościowym daniem dla dzieci, młodzieży i osób starszych. Pyszne są na ciepło, podawane z pieczonymi ziemniakami. Można zrobić z nich tatara, rolmopsy, przyrządzić w oleju, w śmietanie lub na słodko. Wszystko zależy od naszej inwencji.
Składniki: 60 dag solonych filetów śledziowych, 3/4 szklanki mleka, pomarańcza, cebula, jabłko l konserwowy ogórek, 4 łyżki gęstego majonezu dekoracyjnego, łyżka soku z cytryny, cukier, pieprz, sól Filety zalać mlekiem, odstawić na 2-3 godziny. Następnie wyjąć je, osuszyć i pokroić wzdłuż na pojedyncze paski filetowe. Pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulkę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę (jabłka natychmiast skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie pociemniały).
Majonez wymieszać z resztą soku z cytryny, przyprawić solą, dwoma rodzajami pieprzu i cukrem. Połączyć z pokrojonymi owocami i warzywami. Paski filetowe śledzi składać w kornet, spiąć wykałaczką, aby się nie rozpadły. Kornety napełniać przygotowanym farszem owocowo -warzywnym. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem śledzie przełożyć na półmisek, udekorować półplasterkami pomarańczy oraz zieleniną.
Składniki: 3 śledzie matiasy, 2 pszenne bagietki, 2 kwaśne jabłka, masło, przyprawy do smaku (np. pieprz), kilka plasterków żółtego sera.
Przygotowanie: Śledzie na pół godziny namocz w przegotowanej ostudzonej wodzie z dodatkiem kilku łyżek octu i cukru. Po wyjęciu osusz, je, układając na papierowym ręczniku. Po osuszeniu pokrój śledzie na 4 centymetrowe kawałki. Bagietkę pokrój na 12 równych kromek i posmaruj je masłem. Na wierzchu poukładaj plasterki jabłka i kawałki śledzia. Grzanki wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz, aż będą rumiane. Jeżeli chcesz, aby śledzie i jabłka zachowały soczystość i aromat, przed włożeniem do piekarnika na każdą grzankę połóż cienki plasterek żółtego sera.
Składniki: 2 solone śledzie, 50 dag tłustego białego sera, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki śmietany, 2 łyżki majonezu, łyżka keczupu, 3 łyżki posiekanej natki, szczypta cukru, sól, pieprz, kilka listków sałaty.
Przygotowanie: Dobrze wymoczone śledzie odfiletuj, zalej mlekiem i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie utrzyj masło z solą, pieprzem i cukrem. Cały czas ucierając, stopniowo, dodawaj pokruszony ser oraz śmietanę. Filety wyjmij z mleka i osusz na ręczniku papierowym. Następnie drobniutko pokrój i dokładnie połącz z masą serową. Uformuj kotleciki panierując końce w posiekanej natce pietruszki. Schłodzone i uformowane kotlety ułóż na półmisku przybranym listkami sałaty. W międzyczasie majonez wymieszaj z ketchupem. Całość wyłóż do foliowego woreczka i zrób w nim maleńką dziurkę. Przez nią dekoracyjnie wyciśnij sos na potrawę. Udekoruj listkami bazylii. Jako dodatek do dania możesz podać ciemne pieczywo.