Odchudzone leniwe kluski

Składniki
- 40 dag chudego twarogu
- 5 białek
- mączny ziemniak
- 10 dag mąki do posypania
- 3 łyżki tartej bułki
- cynamon
- starta skórka z cytryny
- sól
Ziemniaka ugotuj w mundurku, Odstaw do wystudzenia i zmiel w maszynce razem z twarogiem.
Do masy dodaj przesianą mąkę oraz ubite na sztywną pianę białka. Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto (musi odchodzić od dłoni).
Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałek, spłaszcz go i pokrój w niewielkie romby.
Kluski wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na małym ogniu. Gdy wypłyną, wyjmij je łyżką cedzakową i ułóż na ogrzanym półmisku.
Następnie posyp tartą bułką zrumienioną na suchej patelni oraz cynamonem i skórką startą z cytryny.
Jak elegancko zaprezentować danie na talerzu?
Smak ma ogromne znaczenie, ale od dawna wiadomo, że jemy również oczyma. Właśnie dlatego szefowie kuchni w najlepszych restauracjach dbają nie tylko o to, by potrawy były pyszne, ale układają je na talerzach z artystyczną kreatywnością i zegarmistrzowską precyzją. Warto zainspirować się ich pracami i wypracować własny styl.














