Reklama

Odchudzone leniwe kluski

Składniki

  • 40 dag chudego twarogu
  • 5 białek
  • mączny ziemniak
  • 10 dag mąki do posypania
  • 3 łyżki tartej bułki
  • cynamon
  • starta skórka z cytryny
  • sól

Ziemniaka ugotuj w mundurku, Odstaw do wystudzenia i zmiel w maszynce razem z twarogiem. 

Do masy dodaj przesianą mąkę oraz ubite na sztywną pianę białka. Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto (musi odchodzić od dłoni). 

Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałek, spłaszcz go i pokrój w niewielkie romby. 

Kluski wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na małym ogniu. Gdy wypłyną, wyjmij je łyżką cedzakową i ułóż na ogrzanym półmisku.

Następnie posyp tartą bułką zrumienioną na suchej patelni oraz cynamonem i skórką startą z cytryny.

Reklama


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy