Reklama

Ogórki słodko - kwaśne

Składniki na 4 słoiki

  • 2 kg małych ogórków
  • 5 ząbków czosnku
  • kawałek imbiru (3-5 cm)
  • 3 gałązki kopru
  • 3 szklanki octu 6 proc.
  • 30 dag cukru
  • 2 łyżki nasion gorczycy
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1/2 łyżki ziela angielskiego
  • sól

1. Dzień wcześniej ogórki umyć, osuszyć, włożyć do miski. W 2,5 l zimnej wody rozpuścić 3 łyżki soli, zalać ogórki, by były przykryte. Nakryć i wstawić do lodówki na 12 godzin. 

2. Zagotować 3 szklanki wody, dodać ocet, cukier, 2 łyżki soli, posiekane czosnek i imbir, resztę przypraw, gotować 5 min. Ogórki przełożyć z solanki do słojów, dodać koper, zalać gorącą marynatą, pasteryzować 50 min w piekarniku w temp. 150°C.
Zobacz także:


Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: ogórki | przepis
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy