Ogórki słodko - kwaśne

Składniki
na 4 słoiki
- 2 kg małych ogórków
- 5 ząbków czosnku
- kawałek imbiru (3-5 cm)
- 3 gałązki kopru
- 3 szklanki octu 6 proc.
- 30 dag cukru
- 2 łyżki nasion gorczycy
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1/2 łyżki ziela angielskiego
- sól
1. Dzień wcześniej ogórki umyć, osuszyć, włożyć do miski. W 2,5 l zimnej wody rozpuścić 3 łyżki soli, zalać ogórki, by były przykryte. Nakryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
2. Zagotować 3 szklanki wody, dodać ocet, cukier, 2 łyżki soli, posiekane czosnek i imbir, resztę przypraw, gotować 5 min. Ogórki przełożyć z solanki do słojów, dodać koper, zalać gorącą marynatą, pasteryzować 50 min w piekarniku w temp. 150°C.
Zobacz także: