Reklama

Okoń z sosem musztardowym

Prosto z grilla.

Składniki

  • okoń
  • cytryna
  • czerwona papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Składniki Na sałatkę

  • miks sałat
  • pokrojony pomidor

Składniki Na sos

  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • szklanka bulionu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • pół szklanki śmietany
  • łyżeczka maggi
  • żółtko

Rybę oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Następnie osusz i natrzyj solą, czerwoną papryką oraz pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na około 30 minut.

Na tacce grillowej wlej trochę oleju i ułóż rybę. Grilluj z dwóch stron na złoty kolor.

Wszystkie składniki na sałatkę wymieszaj. Ułóż ją na talerzu, a na niej połóż rybę.

W rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę i podsmaż ją. Następnie wymieszaj z zimnym bulionem i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia.

Reklama

W tym czasie śmietankę wymieszaj z musztardą, wlej do sosu, podgrzej i dopraw do smaku solą, maggi oraz pieprzem. Połącz z żółtkiem.

Sosem polej rybę.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy