Omlet nadziewany szynką i pieczarkami
Jeżeli zależy nam, aby omlet był bardziej pulchny, dobrze jest dodać do rozbitych jaj łyżkę lub dwie mleka albo śmietanki. A dla smaku – nieco startego żółtego sera.
1. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać z sokiem cytrynowym. Ubić na sztywno. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Dosypać mąkę ziemniaczaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2. Na patelni (śr. 22-24 cm) rozgrzać 15 g masła. Wylać masę jajeczną, smażyć około 20 minut. Od czasu do czasu podważać brzeg omletu łopatką, by płynna masa z wierzchu mogła spływać pod spód.
3. Plasterki gotowanej szynki pokroić w paseczki. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Szczypiorek posiekać.
4. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe masło. Podsmażyć na nim pieczarki. Dołożyć cebulę. Smażyć chwilę, aż stanie się szklista. Posypać solą i pieprzem. Dolać bulion oraz śmietanę. Poczekać, aż całość zawrze, a wtedy zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 1-2 minuty. Pod koniec gotowania dodać starty żółty ser. Lekko przemieszać. Zdjąć z ognia, wymieszać z pokrojoną szynką. Gotowy omlet zsunąć na talerz. Na omlecie rozłożyć pieczarkowe nadzienie, po czym złożyć go na na pół i przekroić na dwie porcje. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Od razu podawać.