Reklama

Omlet z boczkiem

Sprawdzony przepis na sycące i smakowite śniadanie.

Składniki

  • 2 jajka
  • 100 g boczku wędzonego
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • pół cebuli
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • 30 g prażonych pestek słonecznika
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Plastry boczku smażymy na suchej patelni, do uzyskania "chipsów z boczku". W misce roztrzepujemy jajka z kwaśną śmietaną, odrobiną soli i pieprzu. Na rozgrzaną patelnię, po smażeniu boczku, wkładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy. Gdy cebula będzie złotobrązowa wylewamy naszą masę jajeczną. Omlet smażymy pod przykryciem przez 6 minut. Po tym czasie gotowy omlet przekładamy na talerz, składamy na pół, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, kładziemy chipsy z boczku i pieczywo. Nasze śniadanie jest gotowe. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy