Omlet z boczkiem
Sprawdzony przepis na sycące i smakowite śniadanie.

Składniki
- 2 jajka
- 100 g boczku wędzonego
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
- pół cebuli
- pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżki masła
- 30 g prażonych pestek słonecznika
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Plastry boczku smażymy na suchej patelni, do uzyskania "chipsów z boczku". W misce roztrzepujemy jajka z kwaśną śmietaną, odrobiną soli i pieprzu. Na rozgrzaną patelnię, po smażeniu boczku, wkładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy. Gdy cebula będzie złotobrązowa wylewamy naszą masę jajeczną. Omlet smażymy pod przykryciem przez 6 minut. Po tym czasie gotowy omlet przekładamy na talerz, składamy na pół, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, kładziemy chipsy z boczku i pieczywo. Nasze śniadanie jest gotowe. Smacznego!