Marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka. Obraną cebulę niezbyt grubo siekamy. Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Groszek odcedzamy z zalewy.
Jaja wybijamy do miski, dodajemy mleko, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem, solą i energicznie roztrzepujemy trzepaczką rózgową. Odstawiamy na kilka minut.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy krótko cebulę, a następnie dodajemy 2/3 marchewki i groszku, makaron, delikatnie mieszamy. Zalewamy mieszaniną jaj i mleka. Smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu 12-15 minut do chwili, gdy spód się zarumieni, a wierzch zetnie.
Omlet przekładamy delikatnie z patelni na duży talerz, dzielimy na cztery porcje. Dekorujemy je pozostałymi warzywami i podajemy jeszcze ciepłe, z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym.