Omlet z pieca ze śliwkami
Wyjątkowy przepis na smakowity, owocowy omlet prosto z pieca.

Składniki
- 3 jajka
- pół szklanki mleka (125 ml)
- pół szklanki mąki pszennej
- laskę wanilii
- 4 łyżki masła
- 5-6 śliwek
- pół szklanki cukru pudru do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, ziarna wanilii i sól. Na gazie stawiamy żaroodporną patelnię, którą można wkładać do piekarnika. Podgrzewamy ją na średnim ogniu, a gdy będzie już gorąca, rozprowadzamy po niej 2 łyżki masła. Mieszankę składników krótko miksujemy (4 sekundy) na jednolitą masę i wlewamy powoli na patelnię. Na wierzchu rozkładamy owoce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy bez przykrycia przez 20 minut, aż omlet miejscami urośnie i będzie dobrze zrumieniony i chrupiący. Wyjmujemy z piekarnika posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!