Omlet z pomidorami i szpinakiem
Szukasz pomysłu na szybkie, pożywne śniadanie? Sięgnij po dawkę energii i wypróbuj przepis na szybki omlet.
Sposób przygotowania:
1. Szpinak dokładnie umyj i osusz. Na patelni o średnicy ok. 24 cm rozpuść łyżkę masła, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażaj. Dodaj szpinak i mieszając smaż, aż przywiędnie. Dopraw solą. Zdejmij z patelni do przestygnięcia.
2. Pomidor sparz i obierz ze skórki, pokrój w plastry.
3. Jajka wbij do miski, rozmąć widelcem. Dodaj mleko, sól oraz pieprz. Dołóż szpinak oraz starty ser i wymieszaj łyżką.
4. Na patelni rozpuść drugą łyżkę masła i rozprowadź je po całej powierzchni naczynia. Następnie wlej masę jajeczno-szpinakową i ułóż na wierzchu plastry pomidora. Oprósz pieprzem.
5. Patelnię przykryj pokrywką i smaż omlet na małym ogniu, aż masa się zetnie (ok. 5 minut). Do omletu możesz dodać oliwki lub kapary.
Zobacz także: