Reklama

Reklama

Omlet ze szpeclami i kiełbaskami

Podajmy z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Składniki

  • 400 g kluseczek szpecli
  • 12 wędzonych frankfurterek
  • 6 jaj
  • pęczek dymki
  • nieduży por
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 4 listki zielonej sałaty
  • 2-3 średniej wielkości pomidory
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • szczypta cukru

1. Szpecle gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy na sitku. Dymkę i por kroimy w cienkie plastry.

2. Kiełbaski kroimy pod kątem na mniejsze kawałki i podrumieniamy na rozgrzanym na patelni oleju. Przekładamy na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę i pory. Następnie dodajemy ugotowane szpecle, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy 4-5 minut, ciągle mieszając.

3. Jaja wybijamy do miski, dodajemy pieprz i sól, roztrzepujemy. Zalewamy nimi kluski na patelni, a na wierzchu układamy zrumienione kiełbaski. Przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż jaja dobrze się zetną. Co jakiś czas możemy podważać boki omletu, aby ułatwić ścinanie jaj.

Reklama

4. Sałatę, pomidory, szczypiorek myjemy i osuszamy. Pomidory kroimy w plastry, szczypiorek grubo siekamy. Mieszamy ocet z łyżką oleju i szczyptą cukru.

5. Gotowy omlet kroimy na cztery równe części. Na talerzach układamy po liściu sałaty i kilka plastrów pomidorów. Posypujemy szczypiorkiem i polewamy octowym sosem. Kładziemy porcję omletu i od razu podajemy. To pożywne danie na śniadanie.

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje