1. Trybulę, natkę pietruszki i szczypiorek opłukać, osuszyć, oderwać listki trybuli i natki od gałązek i wraz ze szczypiorkiem drobno je posiekać. Połowę posiekanych ziół odłożyć.
2. Resztę ziół zmiksować blenderem z orzeszkami piniowymi, 4 łyżkami oliwy i tartym parmezanem. Powstałe pesto przyprawić do smaku solą i gałką.
3. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać ze śmietaną, 3 łyżkami przygotowanego pesto i odłożonymi posiekanymi ziołami (nieco pozostawić do dekoracji). Masę przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą ziołową. Na dwóch jednakowych patelniach rozgrzać po porcji oliwy. Wylać po połowie masy ziołowo-jajecznej. Omlety smażyć pod przykryciem przez około 20 minut. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Na gotowych omletach rozsmarować twarożek, rozłożyć plasterki łososia i pomidorki. Omlety złożyć na pół. Polać resztą pesto. Udekorować odłożonymi ziołami.