Reklama

Omlet ziołowy z twarożkiem i łososiem

Robiony z... pesto

Składniki

  • 2 pęczki trybuli
  • 1,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 40 dag orzeszków pinii
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • 3 łyżeczki startego parmezanu
  • 6 jajek
  • 150 g śmietany kremówki
  • gałka muszkatołowa
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g twarożku naturalnego
  • 150 g wędzonego łososia w plasterkach

1. Trybulę, natkę pietruszki i szczypiorek opłukać, osuszyć, oderwać listki trybuli i natki od gałązek i wraz ze szczypiorkiem drobno je posiekać. Połowę posiekanych ziół odłożyć.

2. Resztę ziół zmiksować blenderem z orzeszkami piniowymi, 4 łyżkami oliwy i tartym parmezanem. Powstałe pesto przyprawić do smaku solą i gałką.

3. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać ze śmietaną, 3 łyżkami przygotowanego pesto i odłożonymi posiekanymi ziołami (nieco pozostawić do dekoracji). Masę przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą ziołową. Na dwóch jednakowych patelniach rozgrzać po porcji oliwy. Wylać po połowie masy ziołowo-jajecznej. Omlety smażyć pod przykryciem przez około 20 minut. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Na gotowych omletach rozsmarować twarożek, rozłożyć plasterki łososia i pomidorki. Omlety złożyć na pół. Polać resztą pesto. Udekorować odłożonymi ziołami.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy