Oponki serowe

Aktualizacja

Oponki serowe są lekkie i pulchne.

Oponki serowe
Oponki serowe123RF/PICSEL

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 30 dag chudego twarógu
  • 5 łyżek masła
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania
7 i wiecej osób

Przygotowanie:

Twaróg zemleć 2 - 3 razy (lub kupić gotowy mielony twaróg na serniki). Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło. Wszystkie składniki posiekać tak, żeby składniki się połączyły.

Wsypać cukier wymieszany z cukrem waniliowym, dodać jajka i zmielony ser. Szybko wyrobić masę. Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać z niego placuszki. W każdym placuszku wyciąć dziurkę (np. malutkim kieliszkiem).

W naczyniu rozgrzać dobrze olej, wrzucać krążki i smażyć je z obu stron na złoty kolor. Gotowe wyjmować, osączać z tłuszczu na bibule i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Ucierane z owocami leśnymiPolsat