Przepisy kuchni azjatyckiej
Kuchnie azjatyckie uważane są za najbardziej oryginalne na świecie. Coraz częściej ich pyszne i aromatyczne dania goszczą na naszych stołach.
Składniki na 4-5 porcji: 30 dag ryżu basmati, 2 łyżki oleju, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 2 średnie marchewki, 1 duża papryka (pomarańczowa lub żółta), 2/3 szklanki kukurydzy konserwowej, 2/3 szklanki zielonego groszku (mrożonego lub z puszki), po szczypcie curry, mielonego imbiru, kardamonu, kozieradki, kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu, papryki, kurkumy, 1/2 l bulionu warzywnego, sól, pieprz.
Ryż opłucz kilka razy, aż woda będzie przezroczysta. Osącz, przełóż do miski. Zalej zimną wodą, zostaw na 30 min. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej. Włóż cebulę oraz czosnek, zeszklij. Dodaj przyprawy (oprócz soli i pieprzu). Mieszając, smaż ok. 1 minuty. Dodaj osączony ryż, marchewkę oraz paprykę. Smaż na średnim ogniu 3 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj groszek oraz kukurydzę i zalej bulionem. Gdy całość zacznie wrzeć, zamieszaj, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Gotuj ok. 15 min, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Rondel zdejmij z ognia i odstaw na 10 min. Po tym czasie danie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rada: Możesz sama przyrządzić bardzo popularną w Indiach przyprawę Garam Masala. Na mocno rozgrzanej, suchej patelni upraż 1 łyżkę czarnego pieprzu w ziarenkach. Przełóż go do miseczki. Kolejno na tej samej patelni upraż 1/4 szklanki nasion kolendry, 1/2 szklanki goździków, 1 łyżeczkę nasion zielonego kardamonu i 2 cm laski cynamonu. Uprażone przyprawy zmiel w młynku lub rozetrzyj w moździerzu. Przechowuj w słoiku w ciemnym, suchym miejscu.
Składniki na 3-4 porcje: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 szklanka wody, 1/4 szklanki sosu sojowego, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki czosnku w proszku, 1 i 1/2 łyżki miodu, 5 łyżek brązowego cukru, 2 łyżki wódki, 1 duża czerwona cebula, olej do smażenia, 2 łyżki białego sezamu.
Przygotuj sos teriyaki. Do małego rondelka wlej wodę, sos sojowy, dodaj imbir, czosnek, miód, cukier oraz wódkę. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 25-30 minut, aż sos zgęstnieje. Uważaj by nie doprowadzić płynu do wrzenia. Wystudź.
Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie piórka. Piersi kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz kuchennym ręcznikiem. Wytnij błonki i rozetnij na 2 połowy. Odetnij małe fileciki - nie nadają się do tej potrawy, bo są za cienkie (możesz je przeznaczyć na inne danie lub usmażyć i zjeść oddzielnie). Mięso przełóż do miseczki, zalej przygotowanym sosem. Przykryj i odstaw na co najmniej 30 minut.
Piersi wyjmij z marynaty, osącz. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Gdy będzie bardzo gorący, zmniejsz ogień, włóż piersi. Smaż 7-10 minut z każdej strony. Gdy mięso się zrumieni, wlej pozostałą marynatę i dodaj cebulę. Smaż jeszcze chwilę - cebula powinna być jędrna. Całość posyp uprażonym na suchej patelni sezamem. Danie podawaj z ryżem lub makaronem soba albo udon.
Składniki na 4 porcje: 30 dag piersi kurczaka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 średnie marchewki, 1 strąk ostrej papryczki, łodyga trawy cytrynowej, 1 łyżka świeżego startego imbiru, 2 łyżki sosu rybnego lub jasnego sosu sojowego, szczypta kurkumy, 1 litr bulionu, 200 ml mleczka kokosowego, 1 łyżka soku z limonki, olej do smażenia, 1/2 pęczku szczypiorku l świeżo mielony czarny pieprz.
Trawę cytrynową potnij na 4 cm kawałki i lekko rozbij nożem, aby wydobyć z niej aromat. Mięso umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Umyte marchewki pokrój w talarki. Papryczkę umyj i pokrój w plasterki. Jeśli nie chcesz by zupa była zbyt ostra, usuń z niej pestki.
W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, czosnek oraz papryczkę i, mieszając, smaż około 3 min. Następnie dodaj pokrojone mięso, smaż jeszcze 5 minut. Całość zalej bulionem, dodaj trawę cytrynową, sos rybny, imbir, marchewkę oraz kurkumę. Gotuj 20-30 minut.
Gdy mięso i marchew będą już miękkie, z zupy wyjmij trawę cytrynową. Wlej mleczko kokosowe, sok z limonki i podgrzewaj jeszcze kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Zupę przelej do miseczek, posyp posiekanym szczypiorkiem. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Składniki na ok. 10 sztuk: 15 dag mąki, 125 ml gorącej wody, 40 dag filetów z udźca kurczaka, po 1 łyżeczce cukru, mielonego imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 3 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, kawałek pora (jasno-zielona część), 1 ogórek zielony, sól.
Mięso pokrój w paski. W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, cukier, pieprz, gałkę, obie papryki, olej oraz sos sojowy. Do miski włóż mięso, zalej przygotowaną marynatą, wymieszaj. Odstaw na 1 godz.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli. Stopniowo wlewając gorącą wodę, mieszaj widelcem, aż składniki się połączą. Ciasto przełóż na blat i wyrabiaj ok. 5 min. Przykryj wilgotną ściereczką, odstaw na 30 min. Na mocno rozgrzanej patelni usmaż mięso wraz z marynatą, w której się moczyło. Por pokrój na wąskie paseczki. Z ogórka usuń pestki i pokrój w słupki.
Z ciasta uformuj wałek, pokrój na 10 kawałków. Każdy rozwałkuj na koło o średnicy ok. 12 cm. Smaż na suchej patelni, na niezbyt dużym ogniu. Kiedy spód zrobi się suchy i zaczną pojawiać się brązowe kropki, odwróć na drugą stronę. Na środku usmażonego naleśnika ułóż po kilka kawałków mięsa oraz paseczki warzyw. Zawiń i od razu podawaj.