Orientalne przysmaki
Marzą ci się oryginalne smaki? Przenieś je do swojej kuchni - to proste!
Składniki na 4-6 porcji: 16-20 arkuszy papieru ryżowego, 30 dag mięsa mielonego, 7 grzybków mun, garść makaronu sojowego, 1 marchew, 1 cebula, 4 liście kapusty pekińskiej, 2-3 garście kiełków sojowych, 1 jajko, sos sojowy, sól, ostra papryka, olej.
Grzyby mun przygotować według przepisu na opakowaniu. Mielone mięso doprawić do smaku i podsmażyć, mieszając. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić.
Marchewkę obrać, umyć, pokroić w słupki, liście kapusty pociąć w paski. Razem podsmażyć, by były chrupiące. Makaron sojowy wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 minuty. Odcedzić i pokroić na krótsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać razem, dodając 2 łyżki sosu sojowego, jajko, pieprz oraz ostrą paprykę.
Każdy arkusz papieru ryżowego zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, położyć na deskę, aż zmięknie, nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki. Ruloniki pozostawić do lekkiego wyschnięcia papieru ryżowego. Smażyć krótko w głębokim, gorącym oleju. Podawać od razu, na gorąco.
Składniki na 4 porcje: 2 piersi kurczaka, 2 marchewki, 1 pęczek dymki, 5 dag suszonych grzybów shitake, 10 dag makaronu ryżowego, 1 jajko, 3-5 cm kłącza imbiru, 2 kostki rosołowe, 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, sos sojowy, sos chili, olej sezamowy.
Mięso umyć, ugotować w litrze rosołu, wyjąć, pokroić w paseczki. Marchewki obrać. Dymkę oczyścić. Grzyby i makaron ryżowy namoczyć. Warzywa i grzyby pokroić, włożyć do rosołu razem z mięsem i gotować przez 10-15 minut. Dodać namoczony makaron. Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce, dodać do zupy.
Skrobię rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do zupy i zagotować, mieszając. Jajko roztrzepać z kilkoma łyżkami wody, wlać do zupy, zamieszać, by się ścięło. Zupę doprawić do smaku sosem sojowym, olejem sezamowym oraz sosem chili, posypać dymką.
Składniki na 4 porcje: 4 filety z kurczaka, 4-6 łyżek oleju, 1 średnia cebula, 40 dag ananasa z puszki, 40 dag chińskiej mieszanki warzyw, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka sherry, 1 łyżka miodu, 3 łyżki octu winnego, 1/2 kostki rosołowej, 1 łyżka mąki kukurydzianej.
Filety umyć, pokroić w cienkie paski. Zalewę z ananasa wymieszać z sherry, octem, sosem sojowym, ketchupem, miodem i koncentratem pomidorowym. Dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wody kostkę rosołową. W powstałej marynacie zanurzyć mięso. Wymieszać. Odstawić na 20 minut.
Cebulę pokroić w talarki. Podsmażyć w woku na połowie oleju. Dodać warzywa i ananasa. Smażyć razem około 5 minut, warzywa z patelni przełożyć do innego naczynia. Odstawić, ale trzymać w cieple. Kurczaka odcedzić (zalewę zachować).
W woku rozgrzać dobrze resztę oleju, wrzucić mięso, smażyć kilka minut na silnym ogniu ciągle mieszając. Do mięsa dodać podsmażone warzywa, razem smażyć 2-3 minuty. Wymieszać marynatę z mąką kukurydzianą. Wlać do składników na patelni. Zagotować i smaż jeszcze kolejne 2-3 minuty.
Składniki na 4 porcje: 4 porcje makaronu ryżowego (najlepiej szerokich wstążek), 2 łyżki listków świeżej siekanej kolendry, 1 cebula, 2 duże, dojrzałe pomidory, 10 dag paluszków krabowych surmi, 3 łyżki ostrego sosu chińskiego.
Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu, następnie osączyć starannie.
Cebulę obrać, posiekać, pomidory umyć (można sparzyć i obrać ze skórki), pokroić w kostkę. Paluszki krabowe pokroić w plasterki. Wszystkie składniki połączyć z ostudzonym makaronem, skropić sosem, wymieszać, posypać świeżą kolendrą, podawać.