Orzechowe beziki
Masz ochotę na małe co nieco do kawy? Polecamy przepis na obłędne beziki z kremem orzechowym.
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno z octem. Wciąż miksując, małymi porcjami dodajemy cukier i mąkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy porcje piany, po czym je rozpłaszczamy łyżką, by powstały płaskie krążki. Piekarnik nagrzewamy do 140°C (z termoobiegiem). Wstawiamy bezy i zmniejszamy temperaturę do 110°C. Suszymy przez 1,5 godziny, po czym wyjmujemy z piekarnika.
2. Orzechy mielimy i przesypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i wciąż mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Wciąż miksując, stopniowo dodajemy masę orzechową. Bezy smarujemy kremem i ozdabiamy pokruszonymi orzechami oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Zobacz także: