Reklama

Orzechowe beziki

Masz ochotę na małe co nieco do kawy? Polecamy przepis na obłędne beziki z kremem orzechowym.

Składniki

  • 5 białek
  • 300 g cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu
  • 200 g orzechów laskowych + 50 g do dekoracji
  • 150 ml mleka
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • pół tabliczki czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

1. Białka ubijamy na sztywno z octem. Wciąż miksując, małymi porcjami dodajemy cukier i mąkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy porcje piany, po czym je rozpłaszczamy łyżką, by powstały płaskie krążki. Piekarnik nagrzewamy do 140°C (z termoobiegiem). Wstawiamy bezy i zmniejszamy temperaturę do 110°C. Suszymy przez 1,5 godziny, po czym wyjmujemy z piekarnika. 

2. Orzechy mielimy i przesypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i wciąż mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Wciąż miksując, stopniowo dodajemy masę orzechową. Bezy smarujemy kremem i ozdabiamy pokruszonymi orzechami oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy