Osłódź sobie jesień

Słodko pachnące, złociste dania z miodem to znakomite antidotum na jesienną pluchę. Mięso upieczone w ten sposób zaskoczy cię soczystością.

Udka kurczaka upieczone w miodowej marynacie
Udka kurczaka upieczone w miodowej marynacie123RF/PICSEL

Jaki miód wybrać?

Miody mają różne kolory - od bardzo jasnych, kremowych i nieprzejrzystych, po złote i brązowe. Kolor miodu zależy od tego, z jakich roślin pochodzi nektar.

Jaśniejsze miody zazwyczaj są słodsze. Dlatego warto dodawać je do deserów czy napojów. Miody o ciemnej barwie zazwyczaj mają bardzo wyrazisty smak. Świetnie komponują się z marynatami mięsnymi i sosami. Nadają charakterystyczny smak także chlebom domowej roboty.

Właściwie każda odmiana miodu ma inny smak. Najczęściej bardzo się od siebie różnią: gryczany - ostry, wielokwiatowy - łagodny, rzepakowy - bardzo słodki, wrzosowy - gorzkawy i koniczynowy - lekko kwaskowaty.

Miodowe udka

Przygotowanie: Udka umyj i osusz. Włóż do miski. W tym czasie miód wymieszaj z sosem sojowym, papryką, solą, pieprzem, wodą i przeciśniętym czosnkiem. Marynatą zalej udka i odstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek, przykryj folią i piecz w temperaturze 180° C przez 40 min.

Żeberka słodko-pikantne

Składniki: 1,20 kg żeberek wieprzowych, 2 ząbki czosnku, papryczka chili, pół szklanki sosu barbecue, 2 łyżki miodu, pół szklanki sosu słodko-kwaśnego, sól, pieprz.

Przygotowanie: Żeberka oczyść i włóż do posolonej wrzącej wody. Gotuj przez 15 minut. Potem wyjmij je, osusz i poczekaj, aż wystygną. W misce wymieszaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, sos barbecue, miód i sos słodko-kwaśny.

Żeberka posmaruj marynatą i odstaw na noc w chłodne miejsce. Następnie włóż żeberka do brytfanny. Podlej małą ilością wody i wstaw do piekarnika. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190° C, aż żeberka będą miękkie. Podczas pieczenia smaruj je od czasu do czasu resztą marynaty. Podawaj z frytkami i surówką.

Soczysta i chrupiąca golonka
Soczysta i chrupiąca golonka123RF/PICSEL

Pieczona w miodzie golonka

Składniki: 2 małe golonki wieprzowe, cebula, sól, 6 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 4 ząbki czosnku, łyżka przyprawy do grilla, szklanka piwa, 3 łyżki miodu.

Przygotowanie: Golonki umyj i włóż do garnka z wodą. Dodaj obraną, przekrojoną cebulę, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Ugotuj na miękko na wolnym ogniu. Wyjmij golonki z garnka i odłóż do schłodzenia. Skórę na golonce natnij w kratkę i posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą do grilla.

Włóż do brytfanny, podlej piwem, małą ilością bulionu i piecz w piekarniku w 180° C. Systematycznie polewaj wypieczonym sosem. Kiedy na mięsie zacznie tworzyć się chrupiąca skórka, posmaruj golonki miodem i, polewając, od czasu do czasu dopiecz do przyrumienienia.

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas