Osłódź sobie jesień
Słodko pachnące, złociste dania z miodem to znakomite antidotum na jesienną pluchę. Mięso upieczone w ten sposób zaskoczy cię soczystością.
Miody mają różne kolory - od bardzo jasnych, kremowych i nieprzejrzystych, po złote i brązowe. Kolor miodu zależy od tego, z jakich roślin pochodzi nektar.
Jaśniejsze miody zazwyczaj są słodsze. Dlatego warto dodawać je do deserów czy napojów. Miody o ciemnej barwie zazwyczaj mają bardzo wyrazisty smak. Świetnie komponują się z marynatami mięsnymi i sosami. Nadają charakterystyczny smak także chlebom domowej roboty.
Właściwie każda odmiana miodu ma inny smak. Najczęściej bardzo się od siebie różnią: gryczany - ostry, wielokwiatowy - łagodny, rzepakowy - bardzo słodki, wrzosowy - gorzkawy i koniczynowy - lekko kwaskowaty.
Przygotowanie: Udka umyj i osusz. Włóż do miski. W tym czasie miód wymieszaj z sosem sojowym, papryką, solą, pieprzem, wodą i przeciśniętym czosnkiem. Marynatą zalej udka i odstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek, przykryj folią i piecz w temperaturze 180° C przez 40 min.
Składniki: 1,20 kg żeberek wieprzowych, 2 ząbki czosnku, papryczka chili, pół szklanki sosu barbecue, 2 łyżki miodu, pół szklanki sosu słodko-kwaśnego, sól, pieprz.
Przygotowanie: Żeberka oczyść i włóż do posolonej wrzącej wody. Gotuj przez 15 minut. Potem wyjmij je, osusz i poczekaj, aż wystygną. W misce wymieszaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, sos barbecue, miód i sos słodko-kwaśny.
Żeberka posmaruj marynatą i odstaw na noc w chłodne miejsce. Następnie włóż żeberka do brytfanny. Podlej małą ilością wody i wstaw do piekarnika. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190° C, aż żeberka będą miękkie. Podczas pieczenia smaruj je od czasu do czasu resztą marynaty. Podawaj z frytkami i surówką.
Składniki: 2 małe golonki wieprzowe, cebula, sól, 6 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 4 ząbki czosnku, łyżka przyprawy do grilla, szklanka piwa, 3 łyżki miodu.
Przygotowanie: Golonki umyj i włóż do garnka z wodą. Dodaj obraną, przekrojoną cebulę, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Ugotuj na miękko na wolnym ogniu. Wyjmij golonki z garnka i odłóż do schłodzenia. Skórę na golonce natnij w kratkę i posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą do grilla.
Włóż do brytfanny, podlej piwem, małą ilością bulionu i piecz w piekarniku w 180° C. Systematycznie polewaj wypieczonym sosem. Kiedy na mięsie zacznie tworzyć się chrupiąca skórka, posmaruj golonki miodem i, polewając, od czasu do czasu dopiecz do przyrumienienia.